Τι πιστεύουν τα παιδιά για τη ζωή (;) πριν τη γέννηση

2894

Τα παιδιά πιστεύουν διαισθητικά πως υπήρχαν πριν τη γέννησή τους ως άυλα όντα, τα οποία αισθάνονταν άλλοτε ευτυχία, άλλοτε στενοχώρια, αλλά και χαρά για την επικείμενη επίγεια ζωή. Σ’ αυτό το καταπληκτικό συμπέρασμα κατέληξε έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες ομάδα καθηγητριών Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Μέσα από συζητήσεις με μικρά παιδιά κατέγραψαν ενδελεχώς τις απόψεις τους για το διάστημα πριν από τη σύλληψή τους στην κοιλιά της μαμάς. Τι πιστεύουν; Είχαν την ικανότητα να ακούν; Χτυπούσε η καρδιά τους; Γνωρίζουν αν ήταν χαρούμενα;

Για τα περισσότερα παιδιά, όπως τεκμαίρεται από τις απαντήσεις τους, είναι σαφές πως πριν τη σύλληψή τους δεν υπήρχαν με τη βιολογική έννοια. Ωστόσο, πιστεύουν ότι διέθεταν ήδη αισθήματα και επιθυμίες: π.χ. να μείνει η μαμά έγγυος, να γνωρίσουν τη μαμά τους κλπ.

Οι ερευνήτριες,στο πλαίσιο της μελέτης τους, συζήτησαν με παιδιά αστικών κέντρων του Εκουαδόρ. Ιδιαίτερα…δημοφιλής είναι η ίδεα της άυλης ψυχής ανάμεσα σε παιδιά ηλικίας από επτά έως οκτώ ετών. Το ίδιο πιστεύουν, πάντως, παιδιά και μεγαλύτερηε ηλικίας (11 έως 12) σε ποσοστό 50%. Ανάλογη συγκριτική έρευνα σε παιδιά φυλών του Αμαζονίου κατέληξε σε όμοια συμπεράσματα.

Επομένως, υποστηρίζουν οι ερευνήτριες, οι απόψεις των παιδιών για τη ζωή πριν τη κύησή τους δεν εξαρτώνται από το πολιτισμικό υπόβαθρο και τα στερεότυπα διαφορετικών θρησκειών ή κουλτούρας, αλλά συνιστούν έμφυτη γνώση. Παλαιότερες σχετικές έρευνες έδειξαν ότι η αθανασία της ψυχής, δηλ. η συνέχιση της ζωής της ψυχής μετά το βιολογικό θάνατο, είναι για τα παιδιά εύλογη.

Ενδιαφέρον. Νομίζω ότι δεν το πιστεύουν μόνο τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι. Εκτός κι αν οι μεγάλοι δεν μεγάλωσαν ποτέ.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: