Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου

leonardo_virt

Ο “άνθρωπος του Βιτρούβιου” είναι ένα διάσημο σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι από το 1490 περίπου, το οποίο απεικονίζει μια γυμνή ανδρική φιγούρα σε δύο αλληλοκαλυπτόμενες θέσεις με τα μέλη ανεπτυγμένα και συγχρόνως εγγεγραμένη σ’ έναν κύκλο και ένα τετράγωνο.

Το σχέδιο έγινε ως μελέτη των αναλογιών του ανθρωπίνου σώματος όπως περιγράφεται σε πραγματεία του Ρωμαίου αρχιτέκτονα, μηχανικού και συγγραφέα Βιτρούβιο (1ος αι. π.Χ) και θεωρείται ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα που οδήγησαν στην Ιταλική Αναγέννηση.

Το σχέδιο συχνά χρησιμοποείται ως σύμβολο της ουσιώδους συμμετρίας του ανθρωπίνου σώματος και κατά προέκταση του σύμπαντος ως σύνολο.

——–

Ένα καλό μέρος για να νιώσεις μέρος του σύμπαντος είναι η αγαπημένη μας Ελαφόνησος, στην παραλία της οποίας, το Σίμο, άγνωστος καλλιτέχνης έπλασε τον άνθρωπο του Βιτρούβιου στην άμμο.

elafonisos129

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: