Εκδηλώσεις Ιμίων: Το πάρτι των εθνοψυχάκηδων

tumblr_mft8ujnM7T1qg5ko8o1_500

Θα το πω πολύ απλά: Αυτό το πανηγύρι με την επέτειο των Ιμίων να σταματήσει κάποια στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, να απαγορευτεί στη Χρυσή Αυγή το τελετουργικό του μίσους, το οποίο κάθε χρόνο καταλήγει σε παρελάσεις, τρομοκρατία και πογκρόμ εναντίον μεταναστών. Ας μαζεύονται στα γραφεία τους κι ας τραγουδούν εμβατήρια στο καραόκε. Σε καμιά κανονική χώρα δεν θα επιτρεπόταν η χθεσινή ομιλία του ναζί Κασιδιάρη μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρηγίλλης. Για πολιτικούς και συμβολικούς λόγους. Εδώ όμως, επιτρέπονται και περιφρουρούνται από την ΕΛΑΣ οι εκδηλώσεις μιλιταριστών ναζιστών εθνοκαπήλων και χτυπιούνται στο ψαχνό οι αντιφασιστικές. Τουλάχιστον ο ΑΓΕΕΘΑ θα είχε παραιτηθεί.

Η ψυχραιμία -και μόνο- ορισμένων εκ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της εποχής (υποθέτω και στις δύο χώρες) και κυρίως η σαφής εντολή των ΗΠΑ προς τις δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να κάτσουν στα αυγά τους απέτρεψε το Γενάρη του 1996 τα χειρότερα. Είναι προτιμότερο αυτή η ημερομηνία να τιμάται (με ομιλίες, εκδηλώσεις στα σχολεία κλπ) ως ημέρα αποτροπής πολεμικής σύρραξης στο Αιγαίο, παρά να επιτρέπεται στη Χρυσή Αυγή και στους κάθε είδους εθνοψυχάκηδες και στρατόκαβλους να καπηλεύονται τον πατριωτισμό και να ορέγονται απενοχοποιημένα φαντασιακές Κόκκινες Μηλιές και σφαγές οθωμανών.

Aς είναι τα Ίμια ορόσημο, υπενθύμιση και μάθημα του πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η ειρήνη, η μη βία. Αν αντί των Σαμαρά/Ερντογάν υπήρχαν κάποιοι άλλοι στην ηγεσία της Ελλάδας και της Τουρκίας, κάποιοι περισσότερο τολμηροί και λιγότερο εθνικιστές, ίσως να προσδοκούσαμε αυτή η μέρα να αποτελέσει κάποτε αφετηρία για συνεργασία, φιλία και καλή γειτονία. Η μοίρα των παραλίων που βρέχονται από το Αιγαίο είναι κοινή. Ας το καταλάβουμε όλοι.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: