Δημοσιογράφοι, κλόουν και κλακαδόροι

imagesCA1MY8LH

Τι είχες Γιάννη, τι ‘χα πάντα. Καμαρώνουν οι εφημερίδες επιρροής ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο αρχηγός του έδωσε μια συνέντευξη, γράφτηκε ένα άρθρο και φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του σε συνολικά τρεις εφημερίδες στο εξωτερικό.

“Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”!!! “Πρωταγωνιστής στην Ευρώπη – ως την πλέον προβεβλημένη προσωπικότητα παρουσιάζουν ξένα ΜΜΕ τον Α.Τ” γράφουν με συνήθη υπερβολή, μυθοπλαστική δεινότητα και μπόλικο επαρχιωτισμό. Κρίνοντας από τους τίτλους νόμισα ότι ο έλληνας πολιτικός που τιμά τα χρώματά μας στο εξωτερικό προαλείφεται ως πλανητάρχης. Ή ως κάτι άλλο, τέλος πάντων, πολύ σημαντικό. Ναι, ενθουσιασμός, σάλος, έκσταση, πανζουρλισμός, υστερία, θρίαμβος!

Τα ίδια ακριβώς γράφονταν πάλαι ποτέ όλως αντικειμενικώς, με το ίδιο στυλ, ορμή και ζέση, για τον Σημίτη. Σύμφωνα με τους πράσινους κονδυλοφόρους του pay roll της Χαριλάου Τρικούπη, των Νέων και της Ελευθεροτυπίας είχε στο τσεπάκι του τη θέση του προέδρου της Κομισιόν Όλοι στο εξωτερικό υποτίθεται τον αγαπούσαν, τον εκτιμούσαν, τον σέβονταν και αναγνώριζαν τη σοφία του. Σχεδόν τον παρακαλούσαν φίλοι και οχτροί να τους δώσει τα φώτα του ως καθηγητής-νοικοκύρης-αρχιλογιστής. Με τη μικρή λεπτομέρεια ότι στις Βρυξέλλες δεν είχαν ιδέα για τα ελληνικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Και δώστου άρθρα επί άρθρων μπας και νεκραναστηθεί η θλιβερή κυβέρνηση Σημίτη που παρέπαιε, μπας και φτιάξει με “μακέτα” και υποψηφιότητες το προφίλ του “κινέζου” που τελικώς κατατροπώθηκε στις εκλογές του 2004.

Άλλο είδηση, άλλο “κατασκευή” είδησης. Γνωστή και παλιά η μέθοδος της σάλτσας, της υπερβολής και του αβανταδόρικου δημοσιογραφικού γλυψίματος με στόχο την εσωτερική κατανάλωση, δηλ. το παραμύθιασμα και τον αποπροσανατολισμό των πολιτών.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, έδωσε μια συνέντευξη στην εφημερίδα New Europe, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με ευρωπαϊκά θέματα. Τι πιο αναμενόμενο να πάρει η εφημερίδα συνεντέυξεις απ’ όλους τους υποψηφίους προέδρους της Κομισιόν, άρα και από τον υποψήφιο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς! Παράλληλα στο Guardian γράφτηκε ένα άρθρο για την πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ με την επισήμανση ότι “αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει το περιθώριο να κάνει πράξη τις προοδευτικές του μεταρρυθμίσεις, ο λαός της Ελλάδας θα υποφέρει ακόμη περισσότερο καθώς θα απομονωθεί και θα τιμωρηθεί οικονομικά”, ενώ στους New York Times φιλοξενούνται δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά. Δεν το λες μονοπώλιο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ας μην είμαστε ξιπασμένοι, για να μην πω τίποτε πιο χοντρό.

Το τι λέει ο Τσίπρας στις συνεντεύξεις είναι άλλο θέμα, εμείς εδώ στο Ελλάντα τα ξέρουμε, τα έχουμε ακούσει ξανά και ξανά, έχουμε υποστεί πλύση εγκεφάλου (και απ’ αυτόν και από τους άλλους και τους παρα-άλλους)…για τη μάνταμ Μέρκελ, την Ευρώπη των τραπεζιτών και την Ευρώπη των αναγκών… Καλά κάνει. Ή συμφωνείς ή διαφωνείς. Δώσε μου όμως την αληθινή είδηση, ενημέρωσέ με σωστά, φίλε δημοσιογράφε, άσε με να εμπιστευτώ την κρίση μου, μην προσπαθείς να με παραπλανήσεις.

Έτσι όπως έχει καθιερωθεί η άσκηση της δημοσιογραφίας στη χώρα μας, όπου οι δημοσιογράφοι λειτουργούν ως κλακαδόροι και φίλοι παπατζήδων, ενώ οι πολίτες θεωρούνται μάζες χειραγωγήσιμες και ιθαγενείς που τρώνε κουτόχορτο, ισχύει αυτό που υποστηρίζουν αυτοσαρκαστικά για το συνάφι τους οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι στη Γερμανία: “Η κρυφή επιθυμία κάθε δημοσιογράφου είναι κάποια στιγμή να παραστήσει τον κλόουν”.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: