Σκάνδαλα, αμανέδες και εμβατήρια

1521897_498795533570179_741919523_n

Ομοβροντία σκανδάλων. Στην Ελλάδα της κρίσης, κάποιοι κύριοι συνέχιζαν να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Έτσι, για να επιβεβαιώνεται και να μακροημερεύει η Ελλάδα της λαμογιάς, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Οι καχύποπτοι θα έλεγαν ότι οι υποθέσεις διοχετεύονται ακριβώς τώρα στη δημοσιότητα για να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τα προβλήματά της. Ας είμαστε λίγο αισιόδοξοι. Ας πιστέψουμε ότι κάποιοι λειτουργοί της δικαιοσύνης κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Και ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, διότι κάποιες συμπεριφορές δεν είναι πλέον ανεκτές από την ελληνική κοινωνία.

Από την άλλη, αναρωτιέται κανείς πόσα ακόμη δεν έχουν έρθει στο φως, πόσα συγκαλύπτονται, πόσα δεν ξέρουμε, αλλά μαντεύουμε…Και θυμόμαστε όλοι, ότι και πριν την κρίση, τα σκάνδαλα απασχολούσαν την κοινή γνώμη: Το πάρτι των Ολυμπιακών, τα ομόλογα, οι υποκλοπές, το Βατοπέδι, η Siemens, ο Ζαχόπουλος, ο Γιοσάκης, ο Βαβύλης. Μόνο που καμιά από τις υποθέσεις δεν οδηγήθηκε στην κάθαρση. Ας ελπίσουμε ότι τώρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Το έχουμε γράψει πλειστάκις: Το διαχρονικό πρόβλημα της χώρας είναι η διαπλοκή και η σκατονοοτροπία του ελληνάρα. Αυτό ακριβώς που εκφράζουν ο Τσοχατζόπουλος, ο Λιάπης, ο Κοντομηνάς, ο Φιλιππίδης.

Η κρίση ήταν μια τομή. Ένα σοκ και μια απόδειξη της χρεοκοπίας μας σε όλους τους τομείς. Πρέπει να πάμε παρακάτω. Στεκόμαστε στο σταυροδρόμι και έχουμε την επιλογή, την ευκαιρία της ολικής επανεκκίνησης. Ή θα σπάσουμε τα αποστήματα, θα απαιτήσουμε κάθαρση και θα θεραπεύσουμε τον κακό μας εαυτό ή θα πέσουμε, θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε, να φυτοζωούμε και να εκτονωνόμαστε με μουσική υπόκρουση αμανέδες και εμβατήρια.

Η λύση είναι απλή, αλλά έχουμε τα κότσια; Να κάνει ο καθένας τη δουλειά του. Και να την κάνει καλά, δίκαια και τηρώντας τους νόμους. Ο δικαστής, ο πολιτικός, ο αστυνόμος, ο δάσκαλος, ο υπάλληλος. Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει, ας πάει σπίτι του, το λαμόγιο στη φυλακή, ο καλύτερος στη θέση και το αξίωμα που του αντιστοιχεί. Ας μπει κάποτε τέλος με τους “φιλάρες”, τους “παρτάκηδες”, τους χρυσοκάνθαρους και τους ανίδεους.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: