Ελληνικές προεδρίες των παραισθήσεων

boniface-somnambule-1951-01-g

Θίχθηκε πάλι το ελληνικό φιλότιμο από τα γερμανικά δημοσιεύματα για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε από την Ελλάδα; Ας γελάσω… Το Spiegel (και όχι μόνο) διερωτάται: “Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα ‘αποτυχημένο κράτος’ (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν;”

Οι υπερπατριώτες αισθάνονται προσβεβλημένοι, η πολιτική τάξη σφίγγεται, τα κανάλια μεταδίδουν εμβατήρια. Οι “κωλογερμαναράδες” δεν έχουν δικαιώμα να μιλούν. Πώς τολμούν οι θρασύτατοι! Στα καφενεία της φαιδράς πορτοκαλέας, ωστόσο, τα τηλεπαράθυρα και τις ουρές του ΙΚΑ τα ίδια λένε…οι πατριώτες. Μόνο που το “Αφγανιστάν”, όπως διπλωματικά γράφει το γερμανικό περιοδικό, εδώ το λέμε, λιγότερο ευγενικά “κράτος μπουρδέλο”, “μπουρδελοχώρα” και άλλα που τιμούν το ένδοξο παρελθόν μας. Φυσικά, άλλο να το λέμε εμείς για την αφεντιά μας, άλλο να μας το λένε οι Ούνοι. Τσαντιζόμαστε. Και το “ζεν” δεν το έχουμε…

—————

Η Ελλάδα αναλαμβάνει για 6 μήνες την προεδρία της Ε.Ε σε μια κρίσιμη πολιτική και οικονομική καμπή για ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ευρωεκλογών του Μαΐου. Είναι σαν να ζητείται από μαθητή ωδείου να παίξει Σοπέν στο πιάνο με μπαγκέτες. Ορθά και αναμενόμενα, επομένως, τα ερωτήματα και η ανησυχία του διεθνούς τύπου. Ο Σαμαράς και οι δικοί του, ωστόσο, δεν πτοούνται. Πεισματάρικα υπόσχονται “προεδρία της ελπίδας”. Προσπαθούν να μεταδώσουν αυτοπεποίθηση. Άτσαλα και λίγο πιστευτά. Οι ευρωπαίοι ξέρουν πλέον τους έλληνες απ’ έξω και ανακατωτά.

Τι ωραίο και πόσο διαφορετικό ήταν το κλίμα πριν 11 χρόνια…
με την τελευταία προεδρία της Ελλάδας, Ελλαδάρας τότε, της ισχυρής και υπολογίσιμης Ελλάδας του αλήστου μνήμης Σημίτη, του ΓΑΠ, του Πρωτόπαπα και του Τσοχατζόπουλου, το πρώτο εξάμηνο του 2003. Εξάγαμε τότε πολιτική, πολιτισμό, οικονομική άνθηση, ευημερία, είχαμε πιάσει τη 17Ν και προετοιμαζόμασταν μέσα στα SUV και τις αστακομακαρονάδες για λαμπρούς Ολυμπιακούς της Αγγελοπούλου. Πουλάγαμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και μας πιστεύανε. Μας αγαπούσανε. Μας ανέχονταν και μας άφηναν να ζούμε στις παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις που καταρρίφθηκαν βίαια λίγο αργότερα με τις αλχημείες Αλογοσκούφη και πάει λέγοντας…

Εκείνο το διάστημα δούλευα στις Βρυξέλλες και έβλεπα καθημερινώς από μέσα τα χάλια της ελληνικής προεδρίας, μια εποχή που, επαναλαμβάνω, η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν υπεράνω υποψίας, όχι όπως σήμερα που βρίσκεται στο καναβάτσο και την απαξίωση.

Ανέτρεξα στα αρχεία μου και ιδού μια χαρακτηριστική ανταπόκριση που είχα στείλει τότε για την ελληνική προεδρία του καθηγητή Σημίτη:

“Το πρώτο εξάμηνο του 2003 παρουσίασε έντονη ελληνική κινητικότητα, καθώς η Ελλάδα κατείχε την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. Θα πάω κατευθείαν στο καίριο ερώτημα: Καταγράφηκε στα ευρωπαϊκά “annales” η ελληνική ως μια επιτυχημένη προεδρία; Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη δύο παραμέτρους: α) η εκάστοτε προεδρία – εν προκειμένω μιας γεωγραφικά και διπλωματικά μικρής χώρας – δεν έχει μεγάλες δυνατότητες να αλλάξει τον καθορισμένο ρου των πραγμάτων, δεδομένου ότι ο ρόλος της περιορίζεται σε διαχειριστικά, τεχνικά και οργανωτικά καθήκοντα. β) Η ελληνική προεδρία συνέπεσε χρονικά με τον πόλεμο του Ιράκ και την υπογραφή συνθήκης προσχώρησης των δέκα νέων κρατών μελών στην Ε.Ε. Αναγνωρίζεται συνεπώς ότι δεν επρόκειτο για μιαν απλή προεδρία. Ο έλληνας προεδρεύων Κ. Σημίτης, παρά τα εθιμοτυπικά, διπλωματικά κομπλιμέντα που εισέπραξε και επιχειρεί μέχρι σήμερα να κεφαλαιοποιήσει στον εθνικό πολιτικό στίβο – “έπιασε” από μέτριες έως κακές επιδόσεις. Παραθέτω τα κυριότερα έργα του: Προσχώρηση στο στρατηγικό δόγμα Μπους με την τρομοσυμφωνία Ε.Ε – ΗΠΑ – υπογράφηκε από Μπους και Σημίτη στις 25 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον, η οποία προβλέπει έκδοση πολιτών της Ε.Ε, υπόπτων, καταδικασθέντων ή αθωωθέντων σε κοινοτικό κράτος για πάσης φύσεως αδικήματα. Ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία μετά από μακρά ολιγωρία, επετεύχθη απέχοντας πολύ από τις προτάσεις της Επιτροπής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Εκπόνηση ενός αντιφατικού σχεδίου συμβιβασμού μεταξύ “παλαιάς Ευρώπης” και των “οκτώ” αμερικανόπληκτων ευρωπαίων πριν το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράκ και τελική αποτυχία συγκερασμού των διαφορών και συμφωνίας για μια στοιχειωδώς ενιαία ευρωπαϊκή στάση. Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της “λαθρο”μετανάστευσης, με τα οποία καθίσταται η Ευρώπη απροσπέλαστο οχυρό, χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών ή συζήτηση στα κοινοβούλια. Προς τούτο αναρωτιέμαι: “quid custodiet custodes ipsos custodes” (ποιος θα βάλει φρουρούς στους φρουρούς μας;). Την εικόνα της προεδρίας συμπληρώνουν η ανάμνηση της γκλαμουράτης ευρωφιέστας στην Στοά του Αττάλου για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των δέκα νέων μελών, ο γλαφυρότατος έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος (L: Πρωτόπαπας), ο οποίος στο πλαίσιο των συνεντεύξεων τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες απευθυνόταν σε αμήχανους αλλοδαπούς δημοσιογράφους ομιλώντας απταίστως την ελληνική: “ο ψαρομάλλης κύριος με το πράσινο σακάκι στη δεύτερη σειρά έχει το λόγο”, οι δεξιώσεις του Τσοχατζόπουλου, στις οποίες ο “Μπο Μπρούμελ” αργούσε να προσέλθει για να κάνει είσοδο, οι δεκάδες παρατρεχάμενοι υπουργών και προεδρευόντων που “χύνονταν” σε αναπαυτικές πολυθρόνες των φουαγιέ ξενοδοχείων και θεσμών και η ασύλληπτης βιαιότητας αστυνομική καταστολή των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη σε συνάρτηση με την πειραματική εφαρμογή του νέου σχεδίου ασφαλείας των αντιτρομοκρατικών επιτελείων με τη σύλληψη των “7”.

Ελληνικές προεδρίες της Ε.Ε: συνέχεια – συνέπεια – εγγύηση επιτυχίας.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: