Αλλαγή εντός

DSC04682

Με δυσκολεύει αφάνταστα η πνευματική υποδούλωση που υφιστάμεθα καθημερινώς και δεν έχουμε πού να κρύψουμε τα κεφάλια μας. Αυτή η δουλεία δημιουργήθηκε από μονολιθικές αντιλήψεις μέσα στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι καινούρια, θυμίζει “κινούμενη μαγνητική ταινία”. Ωστόσο, το φαινόμενο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια με την τέχνη της καλοπέρασης, την ημιμάθεια και τον κουτοπόνηρο δημόσιο μαξιμαλιστικό λόγο.

Σήμερα επισκιάζεται (για να μην πω δικαιολογείται) η πνευματική παρακμή από την οικονομική ανέχεια, αλλά αυτή η ανάγνωση παραπλανά. Διότι η πνευματική νεοελληνική κατάρρευση προηγήθηκε, συνιστά αίτιο της οικονομικής κρίσης, όχι αποτέλεσμά της. Τις καταπιεστικές συνέπειες της ατροφίας του πνεύματος τις βιώνουμε αναγκασμένοι να κολυμπάμε όλοι μαζί σε απραγματοποίητους κόσμους, ναυαγοί περιμένοντας σωτήρες, άλλοι κάποιον για να δείξει τα αποτέτοια του στη Μέρκελ και να μας βγάλει από το ευρώ, άλλοι κάποιους για να ξεβρωμίσουν τη χώρα από τους ξένους και να τιμωρήσουν με κρεμάλες το σύστημα. Οποία αυτοαναφορικότης! Παλιά μου τέχνη κόσκινο, Έλληνα! Οι ελάχιστοι δουλεύουν για την Αλλαγή εντός τους, ελάχιστοι αξιώνουν την επικράτηση του ορθού λόγου και στην Ελλάδα.

Για τους πολίτες αυτής της χώρας ισχύουν τα λόγια του Γκίνσμπεργκ: “Είμαστε μπλοκαρισμένοι από τις αντιλήψεις μας τις ίδιες. Ο πόρτες της αντίληψης έχουν κλείσει, οι είσοδοι του συναισθήματος έχουν αποκοπεί, οι οδοί της φαντασίας έκλεισαν, τα λιβάδια της συνείδησης γέμισαν βρωμιά”.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: