Αλληλεγγύη εναντίον καταστολής στο Αμβούργο

96289g-hamburgv_4

Οι εκδηλώσεις για τη διατήρηση (και όχι κλείσιμο) του κατειλημμένου θεάτρου Rote Flora, το οποίο από το 1989 λειτουργεί ως ανοιχτός κοινωνικός χώρος, είχαν προγραμματιστεί από καιρό. Ομιλίες, happenings για μικρά παιδιά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της τοπικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης (Senat) της πόλης.
Στο Αμβούργο έχει δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στους αφρικανούς πρόσφυγες από την ιταλική Λαμπεντούσα, οι οποίοι διαμοιράστηκαν σε διάφορες γερμανικές πόλεις (και στο Αμβούργο). Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι. Το βράδυ της Παρασκευής, μετά τον αγώνα St.Pauli – Καρλσρούη, εκατοντάδες αυτόνομοι την έπεσαν στα γραφεία του SPD και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Χθες, παρά τις ειρηνικές εκδηλώσεις το πρωί, η κατάσταση το μεσημέρι ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Η αστυνομία πήρε το αίμα της πίσω και χτύπησε στο ψαχνό, απρόκλητα και απροειδοποίητα, όταν η νόμιμη πορεία δέκα χιλιάδων αλληλέγγυων επεχείρησε να ξεκινήσει. Η αστυνομία από τα πρώτα μέτρα έκανε ντου και ακολούθησαν συμπλοκές σώμα με σώμα, οι οποίες συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ. Τα πρωτοφανή επεισόδια, τα χειρότερα στο Αμβούργο εδώ και πολλά χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει από την αστυνομία το Reepebahn, ο πασίγνωστος δρόμος του Saint Pauli, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 21 συλλήψεις, έχουν προσαχθεί πάνω από 300 άτομα, ενώ η αστυνομία δίνει αριθμό 120 τραυματισμένων αστυνομικών. Ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών παραμένει άγνωστος.
Οι διοργανωτές επικρίνουν την αστυνομία και την τοπική κυβέρνηση ότι προσπάθησαν να καταπνίξουν στον καπνό των δακρυγόνων και τα σπρέυ πιπεριού μια πολιτική διεκδίκηση για τους πρόσφυγες και τους ανοιχτούς χώρους.

Στηρίζουμε τις διαδηλώσεις στο Αμβούργο. Οι κατειλημμένοι κοινωνικοί χώροι αποτελούν κοιτίδες αντίστασης, πολιτιστικής δημιουργίας και πολιτικής δράσης. Η δε αλληλεγγύη μας δεδομένη στους πρόσφυγες και το δικαίωμά τους στο άσυλο.

Οι αφρικανοί πρόσφυγες του ναυαγίου της Λαμπεντούσα στο Αμβούργο:

Ντoκιμαντέρ για τη Rote Flora:

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: