Η τελετουργία της φύσης

shapeimage_11

Ο ταοϊσμός είναι μια φιλοσοφία που αποκλείει την έννοια του νόμου και την αντικαθιστά με την έννοια της τάξης. Αυτή η τελευταία είναι σαν ένας ρυθμός που εναρμονίζεται με άπειρους μικρότερους ρυθμούς.

Τα πράγματα συμπεριφέρονται με ορισμένο τρόπο, όχι αναγκαία εξαιτίας προηγούμενων επιδράσεων ή παρορμήσεων άλλων πραγμάτων, αλλά γιατί η θέση τους στο κυκλικό σύμπαν σε αδιάκοπη κίνηση, τους προσδίδει μια εσωτερική φύση που τους επιβάλλει αυτή τη συμπεριφορά. Αν δεν συμπεριφέρονται έτσι, θα έχαναν τη σχετική τους θέση στο σύνολο και θα γίνονται κάτι άλλο. Η φύση ενός πράγματος εξαρτάται από τη θέση του: από κει και η σημασία της δομής. Έτσι το εξηγεί ο Τανγκ Τσουγκ Σου, κινέζος φιλόσοφος του 2ου αιώνα π.Χ:

“Όταν χύνουμε νερό στο χώμα, αυτό αποφεύγει τα στεγνά μέρη και πάει προς τα υγρά. Αν βάλουμε δύο κλαδιά στη φωτιά, αυτή αποφεύγει το υγρό και ανάβει το ξερό. Όλα τα πράγματα αποδιώχνουν ό,τι είναι διαφορετικό και ακολουθούν ό,τι είναι όμοιο. Όταν δύο νότες αντιστοιχούν, αντηχούν. Με τον ίδιο τρόπο, τα ωραία πράγματα καλούν άλλα ωραία, τα αποκρουστικά καλούν άλλα αποκρουστικά. Αυτό εξηγείται από τον συμπληρωματικό τρόπο που αντιδρούν τα πράγματα της ίδιας τάξης. Τα πράγματα έλκονται αμοιβαία, το όμοιο καλεί το όμοιο, ένας δράκος φέρνει βροχή, μια βεντάλια διώχνει τη ζέστη, ο τόπος που ήταν στρατόπεδο ξαναγεμίζει αγκάθια. Τα πράγματα, ωραία ή αποκρουστικά, έχουν όλα μια καταγωγή. Αν πιστεύουμε πως δημιουργούν τη μοίρα τους, είναι γιατί κανένας δεν ξέρει την καταγωγή του. Δεν υπάρχει κανένα γεγονός που η έναρξή του να μην εξαρτάται από κάτι προηγούμενο, στο οποίο αποκρίνεται γιατί ανήκει στην ίδια κατηγορία, και γι’ αυτό κινείται. Κάθε πράγμα στον κόσμο συντονίζεται με ορισμένα άλλα, και αλλάζει όταν αυτά αλλάζουν”.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: