Χριστούγεννα στο δρόμο (ένας άστεγος στη Γερμανία)

364

Ο Βάκλαβ Μάριτσεκ, 64 ετών, είναι άστεγος εδώ και είκοσι χρόνια. Ζει στους δρόμους – τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Αμβούργο. Ο Δεκέμβριος είναι γι’ αυτόν ο πιο προσοδοφόρος μήνας. Το Spiegel (στην τρέχουσα έντυπη έκδοση) φιλοξένησε συνέντευξη του μποέμ Βάκλαβ.

– Κύριε Μάριτσεκ, τι αλλάζει για εσάς κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο;

Μόλις ανοίξουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές (Weihnachtsmärkte), κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος στους δρόμους. Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, το χέρι πάει πιο χαλαρά στο πορτοφόλι. Πού και πού πέφτει και κανά πεντάευρο ή δεκάευρο στο κύπελλο. Στις καλές μέρες της προχριστουγεννιάτικης περιόδου, του Advent, μαζεύονται 30 με 50 ευρώ.

– Τι προσέχετε στο δρόμο; Χρησιμοποιείτε κάποια συγκεκριμένα κόλπα;

Σημαντικό είναι το πού στήνεσαι. Η περιοχή μου είναι εδώ και χρόνια η Spitalerstrasse στο κέντρο του Αμβούργου. Κάποιες φορές κάθομαι μπροστά από τη Deutsche Bank, άλλοτε κάθομαι έξω από ένα παιχνιδάδικο. Πρέπει να κοιτάς φιλικά. Να χαιρετάς τα παιδάκια, κι αυτό βοηθάει. Πάνω απ’ όλα να μην πίνεις αλκοόλ μπροστά σε παιδάκια. Έξω από το παιχνιδάδικο δεν πίνω ποτέ. Μερικές φορές κάθομαι μαζί με έναν κολλητό και με τον σκύλο του. Όταν οι άνθρωποι σταματούν και δίνουν κάτι για τον σκύλο, συνήθως δίνουν κάτι και για μας.

– Ζητιανεύετε και στις χριστουγεννιάτικες αγορές;

Όχι, το βρίσκω προσβλητικό. Οι άνθρωποι θέλουν να ‘χουν την ησυχία τους, να φάνε κάτι, να διασκεδάσουν.

– Γιατί καταλήξατε στο δρόμο;

Η γυναίκα μου πέθανε το 1986 από όγκο στον εγκέφαλο. Δεν το ξεπέρασα ποτέ. Άρχισα να πίνω και προκάλεσα ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Και άρχισα να γυρνάω τη Γερμανία.

– Πώς επιβιώνετε το χειμώνα;

Το σημαντικό είναι να έχεις έναν υπνόσακο και ένα υπόστρωμα. Με την παγωνιά δεν έχω κανένα πρόβλημα πια. Υπάρχουν και πλεονεκτήματα. Σου προσφέρουν πιο γρήγορα να φας κάτι ζεστό.

– Υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός στο δρόμο;

Εννοείται. Πολλοί προσπαθούν να εκβιάσουν συμπόνοια. Τριγυρνάνε με δεκανίκια ή στέκονται στα γόνατα στη μέση των πεζοδρόμων. Εγώ ποτέ δεν κάνω κάτι τέτοιο. Και σας το λέω, το 80% απ’ αυτούς δεν είναι καν άρρωστοι.

– Πώς περνάτε τα Χριστούγεννα;

Κάθε χρόνο πηγαίνω για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στην ξαδέλφη μου στο Ανόβερο. Είναι όμορφα, έχει πολύ φαΐ. Αλλά μετά από μερικές ημέρες μπουχτίζω και με καλεί ξανά ο δρόμος.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: