Η Πασοκόσουπα

Στη φασολάδα, αν ρίξεις στην κατσαρόλα πρώτα τα καρότα και μετά προσθέσεις το σέλινο, την πιπεριά ή το αλατοπίπερο, αν αλλάξεις δηλαδή τη σειρά, μικρή σημασία έχει. Πάλι φασολάδα θα λέγεται. Ανακάτεψε με φορά προς τα δεξιά, με φορά προς τα αριστερά. Πάλι φασολάδα θα φας.

Streetfood_11500

Έτσι και με τη σούπα της κεντρο-αριστεράς, την Πασοκόσουπα που τρώμε επί 30 τουλάχιστον χρόνια. Τα συστατικά είναι τα ίδια. Τα φθαρμένα και ληγμένα υλικά του ΠΑΣΟΚ και στις τέσσερις παραλλαγές: Σήμερα, (α) άλλοι περιφερόμενοι ΠΑΣΟΚοι καταλήγουν στο ΣΥΡΙΖΑ, (β) άλλα ορφανά βρίσκουν στέγη στου Κουβέλη, (γ) άλλοι συσπειρώνονται γύρω από τους “58” σημιτικούς με σκέψεις για ίδρυση κόμματος, τους οποίους προσπαθεί να καπελώσει (για να ελέγξει) ο Βενιζέλος μαζί με όσους απέμειναν (δ) στο μητροπολιτικό ΠΑΣΟΚ. Μητρόπουλος, Κοτσακάς και Τζάκρη στο ΣΥΡΙΖΑ, Μπεγλίτης, Καστανίδης και Λοβέρδος στη ΔΗΜΑΡ, οι Σημιτοφύλακες στο λοιμοκαθαρτήριο των “58”, Πρωτόπαπας και Χριστοφιλοπούλου στο βενιζελικό ΠΑΣΟΚ. Άλλαξε τώρα τη σειρά, ανακάτεψε τα πρόσωπα, πάλι ΠΑΣΟΚ θα φας.

Όλα αυτά μας κάνουν μια νερόβραστη πασοκόσουπα, άνοστη και ελάχιστα θρεπτική, η οποία διαχέεται σε ολόκληρο τον πολιτικό χώρο μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ.

Και αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα, την πολιτική και την υγεία μας, συνιστά παλινδρόμηση και καθυστέρηση. Τα ζόμπι ξαναγυρνούν για να μας σώσουν. Ποιος τους χρειάζεται; Ειδικά τα δύο κόμματα της αριστεράς που έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους στους άλλοτε ιδεολογικούς αντιπάλους, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικά και λιγότερο επιπόλαια: Οι αθρόες και άκριτες μεταγραφές μεγαλοΠΑΣΟΚων θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Προπάντων όμως καταδεικνύεται η παταγώδης αποτυχία τους να αναδείξουν νέα στελέχη, να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για τα κοινά, να φρεσκάρουν με αριστερές πειστικές και σύγχρονες ιδέες και προσωπικότητες την πολιτική σκηνή. Όλοι αυτοί που μαζεύουν από τα πάλαι ποτέ υπουργικά συμβούλια του ΠΑΣΟΚ και τις κλαδικές του, ενσαρκώνουν το χρεοκοπημένο χθες. Μ’ αυτόν τον τρόπο το αύριο θα αργήσει πολύ να ξημερώσει.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: