Να ‘μουν τώρα σ’ ένα Weihnachtsmarkt…! (Χριστούγεννα στη Γερμανία)

Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό για μικρούς και μεγάλους. Ονομάζεται Advent, λέξη η οποία προέρχεται από το λατινικό adventus και σημαίνει “άφιξη”. Είναι η περίοδος 24 ημερών πριν τα Χριστούγεννα και περιλαμβάνει 4 Κυριακές που γιορτάζονται παίρνοντας την ονομασία 1ο,2ο,3ο και 4ο Advent αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικό αυτών των ημερών είναι ο στολισμός των σπιτιών, μπαλκονιών και κήπων με λαμπιόνια και το άναμμα κέριων κάθε Κυριακή του Advent αντίστοιχα. Τα παίδια χαίρονται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, οι γονείς κρεμούν στον τοίχο ειδικά ημερολόγια (Adventskalender: πρωτότυπες κατασκευές με καλτσάκια ή σκουφάκια πιασμένα σε σχοινάκι) με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Για κάθε μια μέρα υπάρχει μια πορτούλα ή μια τσέπη που ανοίγει και το παιδί παίρνει το περιεχόμενο – έκπληξη που είναι κάτι γλυκό η ένα μικρό παιχνιδάκι..

Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι γραφικές χριστουγεννιάτικες αγορές (Weihnachtsmärkte) στο κέντρο κάθε πόλης, που λειτουργούν από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου (άντε λίγο νωρίτερα για εμπορικούς λόγους) και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι πάγκοι της χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά (Glühwein). Εκεί μπεκροπίνουν οι επισκέπτες ασταμάτητα. (Προσωπικά, στα χρόνια της Γερμανίας, προτιμούσα μπύρα, ποτέ δεν άντεξα το Glühwein, αλλά έχω μια καλή συλλογή από συλλεκτικές κούπες). Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Ζανκτ Νίκλαους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι ο γερμανός Άγιος Βασίλης ως προς το έθιμο των δώρων. Στην λαογραφική του έκδοση φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, αλλά και ένα δεματάκι βέργες για να τιμωρήσει όσα δεν ήταν φρόνιμα.
Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων τα δώρα τα φέρνει ο Βάιναχτσμαν (Weihnachtsmann) ή ο «Χριστούλης» (Christkind). Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από την Μεταρρύθμιση του Λούθηρου για να δώσουν μια πιο γιορταστική μορφή στην ημέρα της γέννησης του Χριστού.

—————–
Παραθέτω μερικές όμορφες εικόνες από Weihnachtsmärkte από πόλεις που έχω ζήσει (ή έχω επισκεφτεί κατά τη διάρκεια του Advent).

Aachen

6365378179_6880995183_z

Aachen

Aachener-Weihnachtsmarkt-2011-a26640496

Aachen

Aachen, Weihnachtsmarkt

Konstanz

Weihn-Markt-KN_-12-10-047-P1-_1

Konstanz

Weihnachtsmarkt

Konstanz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Salzburg

HW_AVMarkt_1

Stuttgart

Weihnachtsmarkt in Stuttgart, Schillerplatz

————-
περισσότερες Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία:

http://www.t-online.de/reisen/specials/id_66142034/weihnachtsmaerkte-die-schoensten-in-deutschland-europa.html

http://www.weihnachtsmarkt-deutschland.de/termine.html

http://www.rtl.de/cms/news/guten-morgen-deutschland/top-10-die-schoensten-weihnachtsmaerkte-in-deutschland-34ef6-a265-13-1722124.html

http://www.weihnachtsmarkt-magazin.de/

—————————
* Στην Ελλάδα η μόνη άξια επίσκεψης Χριστουγεννιάτικη κατάσταση που “σπάει” τη γενικότερη μιζέρια και συνάδει κάπως με το πνεύμα των γερμανικών Weihnachtsmärkte, βρίσκεται στα Τρίκαλα, την υπέροχη πόλη που αποδεδειγμένα ξέρει να πρωτοπορεί. Μια εκδρομούλα προς τα εκεί θα την κάνουμε στάνταρ. Έχει και καρουζέλ που μ’ αρέσει.

trikala-giortes-2

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

2 responses to “Να ‘μουν τώρα σ’ ένα Weihnachtsmarkt…! (Χριστούγεννα στη Γερμανία)”

  1. wanderley says :

    χθες ήταν η σειρά μου ν’ανοίξω την πορτούλα μου … κέρδισα ένα μικρό σοκολατένιο αυγό …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: