Το όπιο (αυτού) του λαού

*Στην 80ή θέση της κατάταξης του δείκτη αντίληψης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας η Ελλάδα μας. Επάξια καταλαμβάνει τον τίτλο του ουραγού στην Ευρώπη.

1452096_469724199810646_1176326480_n

*Στην 42η θέση ανάμεσα σε 65 χώρες του ΟΟΣΑ πλασσάρονται οι έλληνες μαθητές με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθηματικά, τη φυσική και την κατανόηση και ανάγνωση κειμένου, σύμφωνα με την έκθεση PISA. Μέσα σε μια τριέτια έχασαν 17 θέσεις και καταλαμβάνουν πλέον την τελευταία θέση πανευρωπαϊκώς μαζί με τους κυπρίους κουμπάρους μας.

Στο διεθνή τύπο οι ως άνω εκθέσεις αποτέλεσαν δικαίως και αυτονοήτως πρώτα θέματα. Με συγκρίσεις, αναλύσεις, προβληματισμούς, μηνύματα, συμπεράσματα και προτάσεις. Άνοιξαν μια ολοκληρωμένη δημόσια συζήτηση, η οποία διεξάγεται με τη δέουσα σοβαρότητα, όπως αρμόζει για ένα κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον κάθε χώρας, θέμα.

Στην Ελλάδα της ισοπέδωσης, η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας δεν υπάρχει ούτε στα ψιλά του τύπου, ενώ η έκθεση PISA βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα μόνο δύο εφημερίδων. Παρά το κλειστό για 13η εβδομάδα Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υποτίθεται ότι διαφθορά και παιδεία είναι τα κρισιμότερα θέματα της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο αίτια και λιγότερο απότοκα, κατά την άποψή μου, της κρίσης. Όμως, μια παραιτημένη κοινωνία δεν κοιτάει στο μέλλον. Μια χώρα που έχει πεθάνει, δεν ασχολείται. Το έχασε προ πολλού το τραίνο.

Την αντιπολίτευση την απασχολεί το πότε θα γίνουν εκλογές. Τον μισθωτό, οι φόροι. Τον ιδιοκτήτη, οι πλειστηριασμοί. Τον Αυτιά, οι κραυγές. Τον σχολικό φύλακα, το κλείσιμο της Βασ. Σοφίας. Τον κυνηγό η προσωρινή απαγόρευση της θήρας. Τον καναλάρχη, ο Σφακιανάκης. Τον γάβρο η Άντερλεχτ και τον βάζελο ο Φιγκερόα.

Περισπασμός προσοχής λέγεται η μόνιμη βλάβη. Δεν ξέρεις πια τι βλέπεις, δεν αντιλαμβάνεσαι, δεν φιλτράρεις, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα ουσιώδη από τα επουσιώδη,
τα σημαντικά από τα ασήμαντα, δεν μπορείς να αξιολογήσεις, να συγκεντρωθείς, να προλάβεις τους κινδύνους, ν’ αδράξεις τις ευκαιρίες… Μέτρο δεν υπάρχει. Γιγαντώνεται το παραπολιτικό, το σκανδαλοθηρικό, το συγκρουσιακό. Αποσιωπάται ή αγνοείται το κρίσιμο, το ζωτικό, το νηφάλιο.

Τελικά, η μιζέρια είναι το όπιο του λαού.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: