Τζαίησον Ξενάκης: Χίππηδες και Κυνικοί (1976, Απόπειρα, σελ, 32-33, 1998, 6η εκδ.)

Όταν έλεγαν “φυσικό” εννοούσαν ενστικτώδες, απλό, αναγκαίο, αυθόρμητο. Με το “συμβατικό”, τα αντίθετα. Και φυσικά συντάσσονταν με το φυσικό – με τα ζώα, τα σκυλιά και τα ποντίκια – λέγοντας ότι οι θεσμοί είναι τεχνητοί και περιοριστικοί, κι οι πολυτέλειες περιττές και επομένως σκουπίδια. Μετά, αυτά έγιναν κοινά πιστεύω των χίππηδων – και των “πίσω στη φύση” κινημάτων, ίσως και των οικολόγων, αν προσθέσουμε ότι η σημερινή τεχνολογία καταστρέφει το περιβάλλον.

6

Τα ζώα, έλεγε ο Διογένης, είναι πιο βολεμένα από τους ανθρώπους. Είναι πιο ανεξάρτητα. Δεν έχουν ανάγκη από ρούχα, γραβάτες, μέικαπ, προγράμματα (κάτι ανάλογο αναφέρεται στον Δίωνα). Κι αυτός, λοιπόν, έτρωγε μόνο όταν πείναγε, έπινε μόνο όταν δίψαγε. Προσθέτοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο απολάμβανε περισσότερο, γιατί ικανοποιούσε φυσικές ορέξεις του, ενώ οι συμβατικοί άνθρωποι, σκλάβοι των προγραμμάτων, τρώνε όταν πρέπει να φάνε (ας πούμε, κάθε μεσημέρι) κι όχι όταν έχουν όρεξη να φάνε (βλ. Δίωνα). Και πάλι σαν τα ζώα, τον Σωκράτη, και τους χίππηδες, ο Διογένης περπατούσε ξυπόλητος, επειδή, όπως έλεγε, τα πόδια του “δεν είναι πιο ευαίσθητα από τα μάτια του ή το πρόσωπό του”. Δοκίμασε μάλιστα ωμό κρέας και ωμό χταπόδι και κατά μια άποψη πέθανε έπειτα απ’ αυτό από βαρυστομαχιά.
Οι Σοφιστές – που θα ‘ταν πιο δίκαιο να τους λέγαμε Σοφούς, μια κι έχουν δυσφημιστεί κυρίως επειδή δεν ήταν διπλοπρόσωποι – έδωσαν στους Κυνικούς την ιδέα της αδελφότητας και του αντι-εθνικισμού. Τις διακρίσεις με βάση την εθνότητα, τη φυλή, το φύλο ή την τάξη τις θεωρούσαν απλώς συμβατικές, αυθαίρετες, ψευτο-ορθολογιστικές, που οδηγούσαν στην εκμετάλλευση. “Εκ φύσεως”, έλεγαν, “είμαστε όλοι ίδιοι”. Οι Στωικοί και οι χίππιδες συμφωνούν. Οι πρώτοι αναρχικοί (ή τουλάχιστον διεθνιστές) ήταν οι “Σοφοί” ή οι Κυνικοί. Γι’ αυτό δεν είναι παράξενο που οι Κυνικοί δεν ήταν οργανωμένοι. Ήθελαν όσο περισσότερη ελευθερία γίνεται.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: