Στη σχολική γιορτή με τ’ άλλα παιδάκια

Παρευρέθηκα σήμερα μετά από πολλά χρόνια σε σχολική εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είχα περιέργεια να δω πώς είναι, τι έχει αλλάξει από τα δικά μου τα χρόνια.

1570772519_5405c3f512

Σχεδόν τίποτε. Αυτομάτως, μεταφέρθηκα νοερά στις αντίστοιχες γιορτές προ 30ετίας. Τα ίδια κείμενα εκφωνούνταν, τα ίδια ποιήματα απαγγέλλαμε, η φωνή της Δαμανάκη, του Παπαχρήστου, το φωτογραφικό υλικό, η κορυφαία δραματική στιγμή της κατεδάφισης της πόρτας από τις ερπύστριες των τανκς, τα ίδια συνθήματα για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, τα τραγούδια του Μίκη, ο δικτάκτορας (έτσι τον αποκαλούν διαχρονικά όοοολα τα παιδιά σε κάθε σχολική γιορτή είτε του ’83, είτε του ’13) Παπαδόπουλος.
Σεμνή τελετή, χωρίς να λείπει το κλασσικό φολκλόρ, στημένη ωστόσο με αξιοπρέπεια και μέτρο από καθηγητές και μαθητές, ώστε να περνούν τα σωστά μηνύματα και να τιμάται η μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι οι γονείς σνόμπαραν τη γιορτή. Από τους 24 συμμαθητές της κόρης μου, έλειπαν οι 13. Η παρουσία τους ήταν προαιρετική. Η ώρα έναρξης βολική, στις 11 το πρωί. Εντούτοις, δεν ήρθαν. Θα μάθουν στο σπίτι τους για το Πολυτεχνείο; Πολύ αμφιβάλλω. Αλλά, ας μη βρίζουμε μετά τους δασκάλους και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ήταν μια ευχάριστη μέρα στο σχολείο, παρά τον αναχρονισμό της πρωινής προσευχής (την οποία απέφυγα) και το κλείσιμο της εκδήλωσης με τον εθνικό ύμνο, (όπου συνελήφθην καθήμενος και αφηρημένος από το αυστηρό βλέμμα της διευθύντριας του δημοτικού, γεγονός που με άγχωσε λιγάκι και μου επιβεβαίωσε ότι το σύνδρομο του μαθητή δεν μας εγκαταλείπει ποτέ). Πότε θα τελειώσουν αυτά;

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: