Κώστας Μπέζος: Τ’ άσπρα πουλιά στα βουνά (1936)

Εδώ ένα κομμάτι σταθμός του ελληνικού underground, πολλές δεκαετίες μπροστά: doowop, surf, ρεμπέτικο, swing με χαβάγιες. Οι insiders αναγνωρίζουν. Τιμή στον Μπέζο!

DEMETRIADESTetos

Κώστα Μπέζος (Μπολάτι Κορινθίας 1905 – Αθήνα 1943). Θρυλικός ρεμπέτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας, μαέστρος· αλλά και σκιτσογράφος και αρθρογράφος του Μεσοπολέμου· ένας από τους γνησιότερους “αριστοκράτες μάγκες”. Σύμφωνα με σχεδόν επιβεβαιωμένες πληροφορίες ταυτίζεται με τον Α. Κωστή, όνομα που χρησιμοποιούσε ως ψευδώνυμο). Ήρθε στην Αθήνα (μετά το Γυμνάσιο που τελείωσε στην Κόρινθο) και γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Όμως παράλληλα έκανε μαθήματα κιθάρας και έτσι τον απορρόφησε η μουσική. Υπήρξε γέννημα-θρέμμα της “Μάντρας του Αττίκ”, αλλά δεν εγκατέλειψε και την εικαστική έκφραση, αναδεικνυόμενος ως ο βασικός σκιτσογράφος της εφημερίδας “Πρώτα” (στην οποία συχνά αρθρογραφούσε). Πρωτοηχογράφησε τραγούδια του το 1930. Επισκεπτόταν συχνά τη Θεσ/νίκη με το Συγκρότημα του Αττικ ή με το 8μελές προσωπικό του Συγκρότημα με χαβάγιες (έπαιζαν πάντα με άσπρα και ονομάζονταν γι αυτό “Τα άσπρα πουλιά”). Πραγματοποίησε και περιοδείες, φτάνοντας ώς την Αμερική. Ο Μπέζος έγραψε τους στίχους και τη μουσική του γνωστού τραγουδιού “Εν τάξει” (“Βρε πώς τη δουλεύουνε εντάξει στην Ελλάδα κάθε μηχανή, όλοι οι παλαβοί να είν’ απέξω και οι γνωστικοί μεσ’ στο Δαφνί…”) καθώς και άλλα δημοφιλή τραγούδια με επικεφαλής τη θρυλική “Παξιμαδοκλέφτρα” (“Ήσουνα ξυπόλητη”), που “κατακεραύνωσε” σε δημοσίευμά της η Σοφία Σπανούδη (“Μουσική Ζωή”– 1.10.1931) θεωρώντας την ως: “υπόδειγμα ταπεινού, χυδαίου και γαιώδους κομματιού, που χαμοσέρνει την τέχνην των ήχων στα βρωμερώτερα επίπεδα της σαρκικής μουσικής ρυπαρογραφίας” (!…) Μετά το 1935 και ώς την Κατοχή επισκεπτόταν κάθε χρόνο τη Θεσ/νίκη και εμφανιζόταν στο Κέντρο του Λευκού Πύργου, μετέχοντας σε θιάσους βαριετέ. Το 1941-42 έπαιξε στην κινηματογραφική ταινία “Μάγια η τσιγγάνα” (του Γιάννη Χριστοδούλου). Χάθηκε την Κατοχή από στερήσεις και τάφηκε στο Γ’ Νεκροταφείο.

http://rebetcafe.blogspot.gr/2013/01/blog-post_7676.html

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: