Νίκος Μαυρικάκης: Απολύθηκε και γύρισε τον κόσμο σε 365 ημέρες!

Μετά από 8 χρόνια εργασίας σε ιδιωτική εταιρεία της Αθήνας, ο Νίκος Μαυρικάκης βρέθηκε απολυμένος. Τι έκανε, λέτε; Με το διαβατήριο στο χέρι, λίγες αποσκευές και την αποζημίωση της απόλυσής του αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο σε 365 ημέρες ως άλλος Φιλέας Φογκ.

80d2ac53ac3038a3f0d5557e1c4de51a_L

«Απολύθηκα τον Ιανουάριο του 2012 από την εταιρεία στην Αθήνα, όπου εργαζόμουν για οχτώ χρόνια. Οι περικοπές που γίνονταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, έπιασαν κι εμένα», λέει ο Νίκος με καταγωγή από το Λασίθι της Κρήτης. Στις 25 Φεβρουαρίου 2012 αποφάσισε με τα λίγα χρήματα που είχε στην άκρη και την αποζημίωση (10.000 ευρώ περίπου) να ξεκινήσει το ταξίδι στον κόσμο μόνος του. Όταν επέστρεψε, το ημερολόγιο έγραφε 24 Φεβρουαρίου 2013.

Ο πρώτος του σταθμός ήταν η Ινδία. “Ήταν τα μόνα εισιτήρια που είχα κλείσει. Είχα στο μυαλό μου να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι που μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό, αλλά δεν το είχα προγραμματίσει. Στην πορεία αποφάσισα να κάνω όλη αυτή τη διαδρομή, συγκρατώντας το κόστος σε πολύ χαμηλό επίπεδο”. Έμεινε εκεί για δύο μήνες και έπειτα έφυγε για άλλα μέρη. Συνέχισε στη Μαλαισία, όπου παρέμεινε οχτώ ημέρες. Πήγε στο Λάος, στη συνέχεια με λεωφορεία και τρένα πήγε στο Βιετνάμ μετά από ταξίδι 28 ωρών, από εκεί στην Καμπότζη μέσω του ποταμού Μεκογκ, μετά στην Ταϊλάνδη. Από την Ταϊλάνδη πέταξε για την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και μετά έφυγε για την Αυστραλία. Στη συνέχεια πέρασε στη Νέα Ζηλανδία, όπου έμεινε 25 ημέρες. “Τότε έπρεπε να αποφασίσω αν θα συνεχίσω το ταξίδι ή θα γυρίσω στην Ελλάδα. Τελικά έφυγα για Χαβάη”.

Έπειτα στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και μετά σειρά είχε η Λατινική Αμερική και το Περού. Πήγε με το αυτοκίνητο στη Βολιβία, μετά στη Χιλή, στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη και επέστρεψε και πάλι πίσω στην Αργεντινή. Έπειτα Παραγουάη και τελευταίος σταθμός Βραζιλία.

Από εκεί ταξίδεψε στη Γερμανία, έπειτα στη Ρίγα της Λετονίας, ξανά πίσω στη Γερμανία και μετά πίσω στην Αθήνα.

Στη διάρκεια του ταξιδιού έφαγε έντομα, φίδια, κροκόδειλο, ενώ αντιμετώπισε πολύ διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Το θέμα της ασφάλειας δεν τον απασχόλησε, “αν δεν προκαλείς, δεν έχεις πρόβλημα”. Στις περισσότερες χώρες, με τα αγγλικά μπορούσε άνετα να συνεννοηθεί, όμως υπήρχαν περιπτώσεις, όπου τα αγγλικά ήταν εντελώς άχρηστα. Τότε η συνεννόηση γινόταν με νοήματα.

«Εάν θα δει κάνεις την υδρόγειο σφαίρα, είναι 360 μοίρες γύρω από τη γη, αυτός ήταν και ο στόχος. Έκανα μια γύρα όλη τη γη», σημειώνει ο Νίκος, ο οποίος έχει δώσει έναν τίτλο στο ταξίδι του αυτό: «360 in 365», θέλοντας να πει ότι 360 μοίρες που είναι ο γύρος του κόσμου έγιναν σε 365 ημέρες.

Αξιοζήλευτος, γεμάτος εμπειρίες και εικόνες, παράδειγμα προς μίμηση o μοναχικός ταξιδιώτης. Ένας πραγματικός Landstreicher με το δισάκι του στον ώμο γυρνώντας τον κόσμο!

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: