Ο καουμπόυ που έκανε Τέξας τη Βουλή

Το Τέξας φημίζεται για τους καουμπόηδες, τα ράντσα, τους σκληρούς και τα γουέστερν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επηρεάστηκε σφόδρα από την ατμόσφαιρα του αμερικάνικου νότου κατά το σύντομο ταξίδι του εκεί. Και άρχισε τα καουμποϊλίκια.

imagesCA1MY8LH

Ήταν το jet lag του υπερατλαντικού ταξιδιού που τον έκανε να μπερδέψει την Ολομέλεια της Βουλής με σαλούν στο Ελ Πάσο; Out of the blue, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης το απόγευμα της Πέμπτης. Με αιχμή την ΕΡΤ, την οποία ξαναθυμήθηκε το πολιτικό στερέωμα μετά από 5 μήνες για προφανείς μικροπολιτικούς της υπολογισμούς.

Γνωρίζει ο Τσίπρας ότι η πρότασή του δεν έχει τύχη. Και ότι σπαταλάει ένα όπλο (την πρόταση δυσπιστίας), το οποίο έχει δικαίωμα από τον κανονισμό της Βουλής, να το ξαναχρησιμοποιήσει μετά από έξι μήνες. Θέλει να συσπειρώσει την κυβέρνηση; Το κάνει για εσωκομματικούς λόγους; Πρόκειται για πολιτική αφέλεια; Είναι κίνηση εντυπωσιασμού; Προϊόν μαξιμαλισμού;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία 155 βουλευτών. Και ο Τσίπρας το ξέρει. Γνωρίζει επίσης ότι για να ρίξει την κυβέρνηση δεν αρκεί να αποσκιρτήσουν από τις τάξεις της πέντε βουλευτές, αλλά να βρει 151 βουλευτές στο κοινοβούλιο που θα παράσχουν θετική ψήφο στην πρότασή του, σύμφωνα με τον κανονισμό. Αυτή είναι η διαφορά από τις ονομαστικές ψηφοφορίες επί ρυθμίσεων, όπου απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων.

Το κόμμα του διαθέτει 72 βουλευτές. Χρειάζεται δηλαδή να συσπειρώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης και να βρει και άλλους. Δεν μπορεί να τους μαζέψει. Δεν φτάνουν τα κουκιά. Οι πρώτοι που έσπευσαν να συνταχθούν με την πρόταση Τσίπρα, ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Το τελευταίο τα λέει όλα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Ain’t got no further comment που λένε και στο Τέξας.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: