ΔΗΜΑΡ: διαστάσεις, διασπάσεις κι άλλες συμπτώσεις

Σχίσμα”, “ρήγμα”, “κρίση”, “αναταράξεις”, “αναμέτρηση”…η ΔΗΜΑΡ επανήλθε – με αρνητικό πρόσημο – στα πρωτοσέλιδα του τύπου, τέσσερις μήνες μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση και ένα μόλις μήνα πριν από το συνέδριό της, το οποίο προμηνύεται τουλάχιστον “θερμό”.

50 Jahre Jim Knopf

Η απόφαση εγκατάλειψης της συγκυβέρνησης από τη ΔΗΜΑΡ και η στάση του κόμματος έναντι της “πρωτοβουλίας των 58 για την κεντροαριστερά”, διχάζουν και οδηγούν το κόμμα σε παρατεταμένη ομφαλοσκόπηση.

Η υπαρκτή διάσταση εξελίσσεται με (μελο)δραματικούς τόνους, καθώς η καταγεγραμμένη διαφωνία προσωποποιείται και εστιάζεται στην ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των καλών φίλων και επί δεκαετίες συνοδοιπόρων Φώτη Κουβέλη (πρόεδρος) και Σπύρου Λυκούδη (βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας).

Κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής καταγράφηκε ένα αποτέλεσμα 76 ψήφων υπέρ και 24 διαφωνιών επί της εισήγησης Κουβέλη. Μια μη αμελητέα μειοψηφία.

Ας θυμηθούν στην Αγ. Κωνσταντίνου ότι η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Με δεδομένο ότι η αποχώρηση από το Συνασπισμό και η ίδρυση της ΔΗΜΑΡ έλαβε χώρα μόλις πριν από τρία χρόνια, δεν είναι δυνατόν να έχουν ξεχάσει τα αντίστοιχα ποσοστά από την ανάποδη και τι επακολούθησε: Τότε, στο 6ο συνέδριο του ΣΥΝ, τα ποσοστά ήταν 75,69% για την πλειοψηφία του Τσίπρα. Οι λοιποί, του Κουβέλη, έφυγαν από το κόμμα. Η κατάρα της μειοψηφίας του “ενός τετάρτου” είχε αποτυπωθεί και δύο χρόνια νωρίτερα, το Φεβρουάριο του 2008, όταν ο Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ με ποσοστό 70,41% και ο Κουβέλης ηττήθηκε λαμβάνοντας 28,67%. Συμπτώσεις και αλλαγή ρόλου για τον Φώτη.

Κάπως έτσι αρχίζουν τα διαζύγια στην αριστερά. Προηγείται η διάσταση, έπεται η διάσπαση. Κι επειδή στην πολιτική δεν υπάρχουν οικογενειακοί σύμβουλοι, ας κάτσουν μεταξύ τους στη Δημοκρατική Αριστερά προκειμένου να συνθέσουν απόψεις, να εκπονήσουν προτάσεις και να πείσουν ότι είναι χρήσιμοι για τον τόπο. Αλλιώς, άλλος για Χίο κίνησε κι άλλος για Σαντορίνη…

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: