Χτύπημα κατά της ομαλότητας

Καταγραφή συλλογισμών της πρώτης στιγμής. Πριν από δύο ώρες, στις 19.18, δύο μέλη της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο έπεφταν νεκρά από ριπές εξ’ επαφής. Ένας τρίτος άνδρας χαροπαλεύει.

11741023t6

Ποιος βρίσκεται πίσω από το χτύπημα, ποια τα κίνητρα, δεν το γνωρίζουμε προς το παρόν και ας είναι, προς τούτο, όλοι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

Δεν ξέρουμε, εάν πρόκειται για προβοκάτσια, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η χώρα σε μια κρίσιμη καμπή. Το βέβαιο είναι, ότι πολλές πλευρές σπεκουλάρουν και προωθούν άμεσα ή έμμεσα την αστάθεια και την ανωμαλία, αλλά τούτο από μόνο του δεν οδηγεί μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι κάποιοι εκτελέστηκαν στυγνά για να υπάρξουν εξελίξεις.

Δεν ξέρουμε επίσης, εάν η ενέργεια αφορά ξεκαθάρισμα λογαριασμών, άσχετων με την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, για οικονομικούς, οπαδικούς ή άλλους λόγους. Η επαγγελματική, μαφιόζικης ακρίβειας επίθεση σε μια πολυσύχναστη περιοχή με ανοιχτά καταστήματα, θυμίζει εκτέλεση συμβολαίων από συμμορίες της νύχτας. Ως γνωστόν, η Χρυσή Αυγή έχει προνομιακές σχέσεις με μπράβους, προστασία, μπίζνες της νύχτας κλπ. Τα δε γραφεία της Χρυσής Αυγής, άνδρα ανομίας (ας μην το ξεχνούμε) ήταν κλειστά την ώρα της δολοφονίας.

Δεν ξέρουμε, εάν πρόκειται για πράξη αντεκδίκησης. Εάν η δολοφονική επίθεση προέρχεται από τρομοκρατική οργάνωση ως απάντηση, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αν ισχύει αυτό, τότε η χώρα εισέρχεται σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Οι εκτελεστές παίζουν ουσιαστικά το παιγνίδι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο του αίματος και θέτουν το θεμέλιο εμφυλιοπολεμικών προοπτικών. Οι αποψινές εν ψυχρώ δολοφονίες, σε αντίθεση με τις στοχευμένες και αποκαλούμενες “πολιτικές” επιθέσεις παλαιοτέρων τρομοκρατικών οργανώσεων, συνιστούν τυφλά χτυπήματα. Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Την επόμενη, το θύμα μπορεί να είναι πάλι ο οποιοσδήποτε.

Η πολύπαθη δημοκρατία μας μπαίνει σε νέο κύκλο δοκιμασίας. Η δε εκμετάλλευση των δολοφονιών από τη Χρυσή Αυγή ούτε συμψηφίζει, ούτε αναιρεί την εγκληματική της φύση.

Κάποιοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Καταδίκη και αποτροπιασμός. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Ο παραλογισμός του αίματος πρέπει να σταματήσει εδώ.

Advertisements

Tags: , , , , ,

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: