Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ για σχέσεις αστυνομικών – ναζί: Αφετηρία για δημοκρατική δράση ή ξέπλυμα ευθυνών;

Δόθηκε χθες (30/10) στη δημοσιότητα το πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ “για τη διερεύνηση της εμπλοκής Αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή», όπως και σε κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς”.

1395112_459128950870171_559481620_n

Οι “αδιάφθοροι” της ΕΛ.ΑΣ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “δεν διαπιστώνονται συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα”.

Από την άλλη, περιγράφεται στο πόρισμα, ότι κατά την τελευταία τριετία, τα κρούσματα ακραίων αστυνομικών συμπεριφορών έχουν παρουσιάσει αλματώδη αύξηση. Επίσης, διαπιστώνεται η απροθυμία των αστυνομικών να ασχοληθούν με τα καταγγελόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας, καθώς και ο ατελής έλεγχος από διευθυντικά στελέχη του σώματος. Η ΕΛ.ΑΣ αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα ειδικά σε Αγ.Παντελεήμονα, Κυψέλη, Ομόνοια, περιοχές του Πειραιά. Κρατάει, ωστόσο, το μέγεθος του προβλήματος σε χαμηλά, μη ρεαλιστικά επίπεδα: Έλεγχος σε 317 αστυνομικούς και 2 λιμενικούς, 15 συλλήψεις αστυνομικών κι ενός λιμενικού, 118 αστυνομικοί υπαίτιοι ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς.

Μάλιστα. Άνθρακες ο θησαυρός ή τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Το αν “δεν αισθάνονονται ως ενιαία μονάδα” νοσταλγοί, σταγονίδια και τσαμπουκάδες υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας πόρρω απέχει από την πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε: Και είναι τούτο προφανές, διότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η εντεινόμενη αυταρχοποίηση της δημοκρατίας και η ενίσχυση της καταστολής, προϊόν της προσπάθειας κυρίαρχων δυνάμεων να προσεταιρισθούν τους ψηφοφόρους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η βία κατά των μεταναστών, τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση στα κρατητήρια, η συνεργασία ναζιστών και μονάδων των ΜΑΤ σε συγκεντρώσεις, η αυθαιρεσία, η κατάχρηση εξουσίας, η ατιμωρησία είναι φαινόμενα που ενδημούν στην Αστυνομία, δεν κρύβονται, δεν συγκαλύπτονται και επανειλημμένως έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας.

Η εκπόνηση του πορίσματος δεν πρέπει να αποτελέσει φύλλο συκής για τις αμαρτίες του σώματος. Ούτε μπορεί να ξεπλύνει τις ευθύνες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Αντιθέτως, η έρευνα οφείλει να συνεχισθεί σε βάθος, να υπάρξει ολοκληρωμένη στρατηγική και δράσεις, χειρουργικός καθαρισμός και αντισηψία του σώματος από το μικρόβιο του φασισμού και, φυσικά, η βούληση για την εκρίζωση των θυλάκων ρατσισμού και ανομίας μέσα στο σώμα, προκειμένου μια δημοκρατική αστυνομία να ανταπεξέρχεται στο θεσμικό ρόλο που της έχει αναθέσει η πολιτεία: Την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη.

http://www.astynomia.gr/images/stories/2013/prokirikseis13/parousiasi.pdf

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: