Εδώ Λιλιπούπολη (αφήστε τη στην ησυχία της)

Δεν είμαστε μόνο εμείς που πολύ μικροί/ές αρχίσαμε με τη δύναμη της φαντασίας να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από τις θρυλικές εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος (επί διευθύνσεως Μ.Χατζηδάκι), “Εδώ Λιλιπούπολη”, η οποία διήρκησε από το 1976 ως το 1980. Ακόμη και σήμερα χιλιάδες παιδιά μεγαλώνουν με την αξεπέραστης πρωτοτυπίας και ευρηματικότητας, διαχρονικά ποιοτική εκπομπή.

__-_-A~1

Φαίνεται ότι την επιτυχία της Λιλιπούπολης επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κάποιοι από τους δημιουργούς της (Καπετανάκη, Μαραγκόπουλος) με παραστάσεις στο Μέγαρο και την έκδοση της αντίστοιχης ζωντανής ηχογράφησης με ερμηνεύτρια την Πρωτοψάλτη στην Heaven του Αντένα, της Βανδή και του Γονίδη. Το θέμα είναί ότι το κάνουν χωρίς τη συγκατάθεση άλλων βασικών δημιουργών (Κυπουργός, Χριστοδούλου), οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για αλλοίωση του χαρακτήρα του έργου και ποιοτική υποβάθμιση προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη.

«Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι κυκλοφόρησε πρόσφατα το CD “Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη”, ζωντανή ηχογράφηση από την ομότιτλη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Εδώ και μήνες είχαμε εκφράσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αντίρρησή μας στην έκδοση αυτή: όχι μόνον είχαν αφαιρεθεί επιλεκτικά πολλά τραγούδια, αλλά και σε πολλά άλλα είχαν γίνει αυθαίρετες επεμβάσεις που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το χαρακτήρα τους.
Είχαμε κοινοποιήσει τις αντιρρήσεις μας γραπτά τόσο στον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Heaven, όταν μας είχε ζητήσει την άδεια για την έκδοση του δίσκου, όσο και στους καλλιτεχνικούς υπεύθυνους της παραγωγής. Όσο όμως κι αν θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα γίνονταν σεβαστές, τελικά αγνοήθηκαν προκλητικά: το CD κυκλοφόρησε όχι απλώς χωρίς τη συγκατάθεσή μας, αλλά και χωρίς να το γνωρίζουμε. Επιπλέον δε η συναυλία επαναλήφθηκε πριν λίγο καιρό στο Ηρώδειο χωρίς τις απαραίτητες διορθώσεις τις οποίες είχαμε ζητήσει.
Οι υπεύθυνοι της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Αρσακείου που συμμετέχει με τη χορωδία του, από τους οποίους είχαν αποσιωπηθεί οι διαφωνίες μας, με επιστολή τους προς την δισκογραφική εταιρεία διαχώρισαν τη θέση τους σεβόμενοι τα δικαιώματα των συνδημιουργών.
Είναι απαράδεκτο να προσβάλλεται τόσο βάναυσα η ακεραιότητα του έργου μας και μάλιστα από ανθρώπους του χώρου μας. Και είναι κρίμα νέοι ακροατές, και ιδίως παιδιά, να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη Λιλιπούπολη μέσα από ένα τέτοιο δίσκο. Eίμαστε υποχρεωμένοι, μην μπορώντας να αποδεχθούμε με τη σιωπή μας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να διαχωρίσουμε τη θέση μας δημόσια και να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη».

————-

Σημ. Landstreicher: Ακόμη μια απόδειξη για το πόσο ανυπεράσπιστος είναι ο δημιουργός έναντι του συστήματος, των πολυεθνικών και του κέρδους. Πού είναι τα πνευματικά δικαιώματα και ο σεβασμός στον καλλιτέχνη; Αφήστε κάτι όρθιο. Καμιά σχέση η Λιλιπούπολη της Γιαννάτου, της Πλάτωνος, της Βενετσάνου με την Πρωτοψάλτη των διαφημίσεων της Millennium Bank, του ανεκδιήγητου Wonderful Greece των Ολυμπιακών Αγώνων, της πίστας και της αρπαχτής. Έκαστος στο είδος του…

http://videosmusicview.blogspot.gr/2012/12/blog-post_23.html

Άκου: Ρόζα, Ροζαλία (διεύθυνση Μ.Χατζιδάκι) http://www.youtube.com/watch?v=XHxzPow0Wqk

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: