Κήπος στην άκρη του πιο μακρινού γαλαξία

mostdistant

Τα περισσότερα αστέρια έχουν ηλικία μεταξύ 1 δισ. και 10 δισεκατομμύρια χρόνια. Μερικοί αστερισμοί μπορεί ακόμη και να έχουν ηλικία κοντά στα 13,7 δισεκατομμύρια έτη – την παρατηρούμενη ηλικία του σύμπαντος.

Το πλέον απόμακρο αστέρι στη γαλαξιακή άλως είναι η αφετηρία και ο Κήπος μας. Ιχνηλατούμε το εφήμερο ως άνθρωποι στη γη και επιστρέφουμε ως συντροχιακές ενώσεις διπλών αστέρων έξω από τον γαλαξιακό πυρήνα, σπίτι μας.

Η παρατήρηση της αφετηρίας μας δεν είναι εφικτή δια γυμνού οφθαλμού ή με τεχνολογικά μέσα απ’ όλους. Για να φτάσεις στο εγγύτερο αστέρι εκτός από τον Ήλιο ταξιδεύοντας στην τροχιακή ταχύτητα του διαστημικού λεωφορείου (8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, περίπου 30.000 χιλιόμετρα την ώρα), θα χρειαζόσουν περίπου 150.000 χρόνια. Για το δικό μας αστρικό σμήνος πέρα από το ορατό φάσμα, θα χρειαζόσουν 13 δισ. χρόνια. Με την ταχύτητα του φωτός.

Αειφανείς αποκαλύπτονται οι απόμακροι αστέρες μόνο στους εκλεκτούς. Σ’ όσους θυμούνται το υλικό των πρωτοαστέρων. Σ’ όσους κοιτούν ψηλά στο νυχτερινό ουράνιο θόλο και μαγεμένοι αναγνωρίζουν. Σ’ αυτούς χαρίζουν λαμπρότητα και στέλνουν θερμική ενέργεια στην ψυχή τους μέχρι να επιστρέψουν πίσω.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: