Ρατσισμός στην πράξη: Ο στιγματισμός των Ρομά

Μια υπόθεση ενός μικρού κοριτσιού που μεγαλώνει με γονείς, οι οποίοι δεν είναι οι φυσικοί της, λαμβάνει διαστάσεις υστερίας και πούρου ρατσισμού εναντίον μιας εθνοτικής ομάδας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών, των Ρομά.

roma

Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε αυτό που περιμέναμε, όσοι ασχολούμαστε συστηματικά με το ζήτημα του ρατσισμού, της τσιγγανοφοβίας και των μειονοτήτων:

Ιδού πώς στρώνεται το χαλί του ρατσισμού στην Ελλάδα: https://derlandstreicher.wordpress.com/2013/10/21/4367/

Ιδού πώς αποτελεί η εν λόγω υπόθεση αφορμή για να εξαπολυθεί πογκρόμ διώξεων κατά των Ρομά: https://derlandstreicher.wordpress.com/2013/10/19/

Σήμερα, πέντε ημέρες αργότερα, τα ΜΜΕ μέσα στην υπερβολή, τον ερασιτεχνισμό και την αντιδεοντολογία τους, χοντραίνουν το παιγνίδι γενικεύοντας με φασιστικό τρόπο και στιγματίζοντας την ανυπεράσπιστη πολυπληθή κοινότητα των Ρομά:

– Οι εφημερίδες δημοσιεύουν προωτοσέλιδες φωτογραφίες της οικογένειας μετά τη σύλληψή της μαζί με το παιδί, ώστε να πειστούμε για τις φυλετικές διαφορές τους. Άλλοι, αναφέρονται σε οπτικοακουστικό στιγμιότυπο, στο οποίο εμφανίζεται το κοριτσάκι να διασκεδάζει χορεύοντας μαζί με Ρομά, “έξω από τα νερά του”, όπως αυθαίρετα συμπεραίνουν, με την επισήμανση ότι οι “γονείς” της τη μεταχειρίζονταν “σαν αρκούδα που χορεύει”.
– Άλλοι, όπως κάποιος Θεοδωρόπουλος με άρθρο του στην Καθημερινή, παραθέτει τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι είναι σκοταδισμός η αποδοχή της διαφοράς και χλευάζει τον poliitically correct όρο Ρομά, ο οποίος έχει επικρατήσει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς εδώ και χρόνια. Το γιατί ας το αναζητήσει στη βεβαρημένη διαδρομή τους και στις στάχτες των φούρνων των ναζί. Ή στο περιθώριο της κοινωνίας, εκεί όπου βολεύει τα συστήματα να ζουν άνθρωποι μαζί με ποντίκια. “Αν πεις τσιγγάνος ή γύφτος θα σου ρίξουν πιπέρι στόμα”, γράφει ειρωνικά.
– Άλλοι, όπως στα Νέα μια Φοίβη Αθηναίου, στο ίδιο μοτίβο “χαριτολογεί” προτείνοντάς μας να λέμε “κάτι τρέχει στα ρομάνικα” και να αλλάξουμε τις λέξεις με πρώτο συνθετικό το γύφτο- επί το ορθότερον π.χ. ρομανοφάσουλα, αντί γυφτοφάσουλα.
– Ο ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού καθησυχάζει την κοινή γνώμη διευκρινίζοντας ότι το παιδί σε αντίθεση με την αρχή, (δηλ. χθες, προχθές!!!) δεν ζητάει τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωνε. Αυτό είναι καλό, υποθέτω, εννοεί ο κύριος;
– Από την άλλη, η αστυνομία πραγματοποιεί Δευτεριάτικα επιχειρήσεις σε συνοικισμούς Ρομά σ’ όλη την Ελλάδα (ψάχνοντας τι άραγε; άλλα ξανθά παιδάκια;) και βγάζει δελτία τύπου στο δόγμα του law and order για την παραβατικότητα των Ρομά, έτσι γενικώς, για να είμαστε στο κλίμα: 609 επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο, 13358 προσαγωγές, 254 συλλήψεις.

Σ’ αυτή την υπόθεση δεν θα έπρεπε να μιλούν οι άσχετοι, παρά μόνο οι αρμόδιοι να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν προσφέρεται για σόου. Κι αν κάτι προκύπτει, τούτο είναι το απαρχαιομένο σύστημα πιστοποίησης των γονέων των νεογέννητων.
Και τίποτε άλλο.

Το όψιμο ενδιαφέρον είναι για να μας “αποδείξουν” ότι οι Ρομά δεν είναι καλοί άνθρωποι συλλήβδην, έχουν το έγκλημα μέσα τους, η παραβατικότητα κυλάει στο αίμα τους και ότι πρέπει να τους αποφεύγουμε, ότι πολύ τους προστατεύουμε και ότι αυτοί γουστάρουν να ζουν έτσι – και όχι φυσικά η εξουσία/το κράτος/η κοινωνία που τους εξωθεί στο περιθώριο, διότι έχει ανάγκη από αποδιοπομπαίους τράγους για την “εύρυθμη” λειτουργία της. Τα πάντα για την επιβεβαίωση των στερεοτύπων σε μια χώρα πλούσια σε λίπασμα που θρέφει το ζιζάνιο του ρατσισμού.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: