Ευκαιρία για πογκρόμ κατά των Ρομά η αποκάλυψη της υπόθεσης του ξανθού κοριτσιού;

Δεν χρειάζεται να δηλώνεις πωρωμένος χρυσαυγίτης για να είσαι ρατσιστής. Στο Landstreicher κατ’ επανάληψη έχουμε υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα το υπόστρωμα του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας, είναι διαχρονικό και πλούσιο.

ortsende_Zigeuner

Με αφορμή την αποκάλυψη της σοβαρής υπόθεσης του ξανθού 4χρονου κοριτσιού στα Φάρσαλα, το οποίο βρέθηκε να μεγαλώνει παράνομα στα χέρια γονέων που τυγχάνει να είναι Ρομά και όχι οι φυσικοί της, οι “τσιγγανοφάγοι” βρήκαν την ευκαιρία να βγουν στο κυνήγι.
Τα ΜΜΕ από χθες πλειοδοτούν συντονισμένα σε μια άνευ προηγουμένου «ενοχοποίηση» των Ρομά με συνεχείς αναφορές στην φυλετική καταγωγή των φερόμενων ως απαγωγέων του τετράχρονου κοριτσιού. Μάλιστα η τοπική ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ ανέφερε την πληροφορία ότι ο Δήμος θα γκρεμίσει τους καταυλισμούς των Ρομά (που αποτελούνται από σπίτια) μετά το συμβάν. Ως αντίποινα; Ή μήπως βρήκε την αφορμή να ξεφορτωθεί τα “μιάσματα”; Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες λογικές εκπορεύονται από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίες, παραπέμπουν ευθέως στα πογκρόμ, είναι βαθιά ρατσιστικές και το επόμενο βήμα είναι οι φούρνοι των ναζί. Αν όντως, ο δήμαρχος των Φαρσάλων σκέφτεται να προβεί σε συλλογικά αντίποινα, όπως εύστοχα έγραψε ο Ριχάρδος Σωμερίτης, μάλλον αυτός πρέπει να διωχθεί.
Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, η λύση δεν μπορεί να είναι ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και τα πογκρόμ, αλλά η εφαρμογή του νόμου (και η δεοντολογία από τα ΜΜΕ).
Όλα τα άλλα αποτελούν ανεξίτηλο στίγμα ντροπής μιας κοινωνίας που αναπαράγει με ευκολία το ρατσισμό και τις προκαταλήψεις της εναντίον των Ρομά (και των μαύρων, των αλβανών, των εβραίων, των πακιστανών, του “άλλου”).
Ας μείνουμε στην είδηση και στο γεγονός και ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ουδείς λόγος υπάρχει, ώστε να μπαίνουν στην εικόνα ως εγκληματίες ή κακοποιά στοιχεία οι εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά της Ελλάδας. Το να γενικεύεις είναι φασισμός.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: