Είναι δηλαδή βουλευτής ο Γιώργος Παπανδρέου;

Η συστηματική και διαρκής μη συμμετοχή βουλευτών στην κοινοβουλευτική διαδικασία υπονομεύει τον ίδιο το θεσμό του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, η εν λόγω πρακτική προσβάλλει κατάφορα τους πολίτες, οι οποίοι με την ψήφο τους εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπησή τους.

sunantisi-g-papandreou-mp-klinton-nea-yorki

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα βουλευτών που σνομπάρουν τις εργασίες του Κοινοβουλίου (π.χ. Καραμανλής), παρότι αυτή είναι η δουλειά τους, πληρώνονται ικανοποιητικά και απολαμβάνουν πολλών προνομίων.

Το πιο καραμπινάτο παράδειγμα “κοπανατζή” είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Μολονότι ως πρώην πρωθυπουργός παρίσταται στη Βουλή χωρίς να κατέλθει με υποψηφιότητα στις εκλογές, είναι ένας από τους 300. Πληρώνεται κανονικά, δεν δίνει ωστόσο σχεδόν ποτέ το παρόν στη Βουλή, τον περισσότερο καιρό δεν είναι καν στην Ελλάδα, καθώς γυρνάει ανά τον κόσμο και δίνει μέσω διαλέξεων τα φώτα του, συνήθως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επ’ αμοιβή.

Ασυμβίβαστο δεν υφίσταται, αλλά αναλογικότητα πρέπει να υπάρχει. Δεν κρίνω την επαγγελματική του επιλογή. Όμως ή είναι βουλευτής και μάλιστα πρώην πρωθυπουργός ή είναι full-time ομιλητής, σύμβουλος, τεχνοκράτης ή οτιδήποτε άλλο θέλει. Abroad.

Ο Σρέντερ, ο Μπλαίρ, ο Κλίντον, ο Φίσερ ασχολήθηκαν μετά τις θητείες τους με παρόμοιες επαγγελματικές “προκλήσεις” χωρίς όμως να είναι εν ενεργεία πολιτικοί και, το κυριότερο, χωρίς να επιβαρύνουν με βουλευτικό μισθό – αργομισθία εν προκειμένω – τους φορολογούμενους πολίτες των χωρών τους.

Είναι εύλογο και όχι λαϊκίστικο το αίτημα περί παραίτησης/αντικατάστασής του (αν δεν επιθυμεί να ασκεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα). Εναλλακτικά, τουλάχιστον ας παραιτηθεί από το μισθό του ως δείγμα ταπεινότητας και μέτρου, καθότι αμοίβεται παχυλά από άλλες δραστηριότητες εις βάρος των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων.

Όλα αυτά με αφορμή την απαράδεκτη χθεσινή εικόνα 30 περίπου βουλευτών, οι οποίοι δεν προσήλθαν (άλλοι δικαιολογημένα, όντες σε κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό, άλλοι αδικαιολόγητα και κραυγαλέα, όπως ο Παπανδρέου) προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: