Οι βρυκόλακες και ο Μπουτάρης

-300X3~1

Φασιστοειδή ζόμπι έκαναν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύοντας εκ νέου ότι το λίπασμα της μισαλλοδοξίας στην Ελλάδα φτάνει και περισσεύει για την ανάπτυξη ενός παρασιτικού οικοσυστήματος, εξαιρετικά τοξικού για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες:

– Βεβήλωσαν το μνημείο του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη που έχει στηθεί στο σημείο της δολοφονίας του, αφήνοντας αποτυπώματα εθνικιστικών οργανώσεων, βλ. Χ.Α.

– Προκάλεσαν φθορές στο μνημείο του πάρκου του σιδηροδρομικού την αλβανική σημαία, ενώ κατά την τελετή αδελφοποίησης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης είχε αποδοκιμαστεί.

Δεν τους βγαίνει όμως: Έχουν απέναντι τους τον δημοκράτη δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη που δεν καταλαβαίνει τίποτε. Που δεν φοβάται.

Ιδού τι δήλωσε ο κυρ-Γιάννης για τις προκλήσεις: «Είναι αναμενόμενο. Έχουμε πολύ κόσμο στην πόλη, ο οποίος εξακολουθεί και έχει την αντίληψη ότι όλοι οι ξένοι είναι κακοί κι εμείς είμαστε οι καλοί. Αυτό θα υπάρχει και δε νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, πέρα από το να καθαρίσουμε το μνημείο. Και όποιος κουραστεί πρώτος».

Η επιλογή του πάρκου έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του 90 αποτελεί τόπο συγκέντρωσης οικονομικών Αλβανών μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους. Τα εγκαίνια είχαν πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου παρουσία των δημάρχων των δύο πόλεων, Γιάννη Μπουτάρη και Βανγκιούζ Ντάκο. Σε ανταπόδοση, σύντομα θα εγκαινιαστεί και αντίστοιχο πάρκο, με την ονομασία «Θεσσαλονίκη», σε κεντρικό σημείο του Δυρραχίου.

Φυσικά και έχει πολύ -περίεργο- κόσμο η Θεσσαλονίκη. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε η πόλη ήταν στα χέρια της τριπλέτας Παπαγεωργόπουλος-Ψωμιάδης-Άνθιμος, δηλητηριασμένη από το μικρόβιο του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού. Όμορφη και ιστορική, αλλά στενόχωρη, συμπλεγματική και φοβική. Μακεδονοφάγα μέχρι υστερίας. Και εχθρική προς τους μετανάστες και την πολυπολιτισμικότητα, ουσιαστικά έχοντας ανιστόρητα απαρνηθεί τον εαυτό της, τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία αποτελούσε χωνευτήρι των λαών και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Ο Μπουτάρης από την αρχή της θητείας του την άλλαξε προς το καλύτερο. Την έκανε πιο ανοιχτή και ανεκτική στον “άλλο”. Πιο δημιουργική, πιο φιλόξενη. Καλλιέργησε καλές σχέσεις με τους γείτονες. Προπάντων, έβαλε φρένο στην υστερία των φανατικών. Βεβαίως, η αναμέτρηση με το σκοτάδι συνεχίζεται, καθώς οι οπισθοδρομικοί (οι οποίοι τον μισούν με πάθος) είναι ακόμη εκεί. Τουλάχιστον, οι βρυκόλακες με τη βάρβαρη φιλοπόλεμη ιδεολογία τους δεν παίζουν μόνοι τους πια.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: