Κεντροαριστερά: Στο άγνωστο με βάρκα το κείμενο των “58”

Διαβάζω τις 60 υπογραφές (προστέθηκαν άλλες δύο κατόπιν) του κειμένου των 58 για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, την κεντροαριστερά, την “Ελιά” – ή όπως το λένε.

boniface-somnambule-1951-01-g

Ένα κάλεσμα είναι απλώς – λένε – οι συντάκτες του με πρόταση για μια ιδρυτική συνέλευση. Ένα όχι άσχημο κείμενο.

Αν το δω ως προσκλητήριο συνεργασίας των δυνάμεων του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου, θα πω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα και εκ των πραγμάτων αναγκαία εξέλιξη, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Αν το εκλάβω ως μανιφέστο, διαπιστώνω ότι είναι ατελές: Πώς να πάω μαζί τους αν δεν ξέρω τι πιστεύουν π.χ για την εξωτερική πολιτική, το Μακεδονικό, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον φεντεραλισμό, για τους θεσμούς, για τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους, τον εκλογικό νόμο, τη διοίκηση, την ασφάλεια, το συνδικαλισμό κλπ. Τι εννοούν άραγε με τον όρο ανάπτυξη, αν δεν μπαίνουν στον κόπο να τον εξειδικεύσουν; Και επίσης: Ο λεγόμενος τρίτος πόλος με ποιους θα συμμαχήσει πολιτικά;

Μέσα στα ονόματα της πρωτοβουλίας διακρίνω πολλούς σοβαρούς ανθρώπους της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών. Λείπουν ωστόσο κάποιες υπογραφές που θα προσέδιδαν ιδιαίτερη αξιοπιστία και σοβαρότητα στο εγχείρημα όπως π.χ. του Τάσου Γιαννίτση (ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι “θα στηρίξει την προσπάθεια”) ή των “πέντε” δημάρχων. Με απωθεί, ωστόσο, η εμπλοκή στο εγχείρημα απαξιωμένων αριβιστών, γυρολόγων των πολιτικών γηπέδων, παρτάκηδων, “καμμένων”, μέχρι και γραφικών τσαρλατάνων του facebook, στους οποίους δεν θα εμπιστευόμουν το παραμικρό.

Παρόλα αυτά: Μπορεί ένα κείμενο να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για τη συγκρότηση μιας σύγχρονης, εποικοδομητικής, ορθολογιστικής, προοδευτικής κίνησης, η οποία θα σταθεί απέναντι στον πολιτικό εθνολαϊκισμό και το συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας με όρους επικράτησης; Δύσκολο και πολύ νωρίς για να το πει κανείς.

Και είναι πολύ δύσκολο, διότι η προσπάθεια έχει ως κινητήριο μοχλό το ΠΑΣΟΚ, τους δορυφόρους και τα σκόρπια ορφανά του, η ΔΗΜΑΡ μένει απ’έξω, ενώ συγκεκαλυμμένες εμμονές και φανεροί εγωϊσμοί πολλών ανδρών της πρωτοβουλίας είναι βέβαιο ότι θα εκφυλιστούν σε υπονομευτική του εγχειρήματος αντιπαράθεση- αν κρίνουμε από το (κυβερνητικό) παρελθόν τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αναζητείται επειγόντως το νέο και το προωθητικό από παλιούς και φθαρμένους της κεντροαριστεράς χωρίς να αναδεικνύονται νέες δυνάμεις και πρόσωπα. Επομένως, παρακολουθώ, αναγνωρίζω σε πολλούς καλές προθέσεις, αλλά -επιτρέψτε μου- παραμένω εξαιρετικά καχύποπτος.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: