Έλεος κάπου ρε σύντροφοι του Σύριζα!

Στιγμιότυπο από την καθημερινότητα ενός αριστερού κόμματος στην Ελλάδα: “Πρωινός καφές”, επιτροπή τάδε, τσιγάρα, 7-8 στελέχη, σιωπή, ανάγνωση εφημερίδων. Κατόπιν, εισήγηση του αρμοδίου συντρόφου περί επικαιρότητας, τοποθετήσεις όλων των συντρόφων, λύση συνεδρίασης, δηλώσεις σε ραδιόφωνα, οριστικοποίηση τηλεοπτικών εμφανίσεων, συνεννοήσεις με άλλα στελέχη και φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους για το “ποιο θέμα θα σηκώσουμε σήμερα”.

408742_605489306133538_825267585_n

Πες πώς αυτό το κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το στιγμιότυπο είναι χθεσινό – προχθεσινό:

– Σύντροφοι, ο Σαμαράς κερδίζει από το θέμα της Χρυσής Αυγής. Στήνεται από Μπόμπολα, ΔΟΛ, Μέγκα και Μαξίμου σκηνικό Σαμαράς ή τανκς. Εμείς δεν κερδίζουμε από τις δημοσκοπήσεις.
– Χάνουμε το προνομιακό μας πεδίο, επικοινωνιακά και πολιτικά. Όλοι παίζουν Χρυσή Αυγή, ενορχηστρωμένα. Κάτι πρέπει να κάνουμε.
– Το λεγόμενο αντιφασιστικό μέτωπο μας εξαφανίζει πολιτικά, παρότι εμείς τόσα χρόνια…θολώνει το στίγμα μας και μας εμφανίζει να συμπορευόμαστε με την κυβέρνηση. Απ’ αυτό χάνουμε.
– Δεν μας συμφέρει πολιτικά να έχουμε αποκλειστική αιχμή του δόρατος του πολιτικού μας λόγου τη Χρυσή Αυγή. Να αναδείξουμε επιπλέον κάτι άλλο. Να αλλάξουμε την ατζέντα. Η απεργία της ΟΛΜΕ δεν παίζει πια. Να το αφήσουμε αυτό. Ο σύντροφος Κοσιφάκης θα μας αναλύσει τους λόγους σε άλλη συνεδρίαση. Ούτε με τα αποτελέσματα της αριστεράς στη Γερμανία μπορούμε να παίξουμε.
– Διπλό ταμπλό, σύντροφοι. Διμέτωπο. Να επαναφέρουμε το ζήτημα του Μνημονίου, της Τρόικας, να βάλουμε το ζήτημα του αντιπερισπασμού της κυβέρνησης μέσω των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή από τα προβλήματα του λαού.
– Εντάξει;
– Εντάξει.
– Πάμε τώρα για τηλέφωνα, κανάλια, δελτία τύπου κλπ.

Λίγο αργότερα:

Νίκος Βούτσης (στο MEGA απευθυνομενος στον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ για το κοινό μέτωπο εναντίον της Χρυσής Αυγής):

“Δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα κάδρο που θα πάει δίπλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα και θα νομιμοποιήσει την ασκούμενη πολιτική”.
Και όταν ρωτήθηκε διευκρινιστικά, αν γίνεται αυτό για ψηφοθηρικούς λόγους, απάντησε:
“Βεβαίως. Από την πλευρά σας είναι για την απενοχοποίησή σας από τις άθλιες κοινωνικές επιπτώσεις”.

Το λέει μόνος του: Ο Σύριζα επαναφέρει, όπως ο Λαζαρίδης προ ημερών από την πλευρά της κυβέρνησης με την αστήρικτη θεωρία των δύο άκρων, την συνήθη μικροκομματική αντιπαράθεση για ψηφοθηρικούς λόγους. Ισόποση δόση Χρυσής Αυγής και Μνημονίου από το Σύριζα. Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση του ναζισμού, καπούτ.

Λίγες ώρες αργότερα στη Βουλή:

Ο ομιλητικός και πάντα ανυπόφορα γλαφυρός Παπαδημούλης (για την περίπτωση επαναληπτικών εκλογών):
“Το κόμμα μου θα επιδιώξει να μετατρέψει σε διπλό δημοψήφισμα τις εκλογές και εναντίον του νεοναζισμού και εναντίον του Μνημονίου (…) Να μην τολμήσουν κάποιοι να αρθρώσουν το σύνθημα “Σαμαράς ή τανκς” γιατί θα είναι φαιδροί (…) Την ώρα που η συζήτηση σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης και όπου διατυπώνεται δημόσιος λόγος κυριαρχείται από τη “Χρυσαυγειάδα”, η Τρόικα είναι εδώ, προωθεί νέα μέτρα και, παρά τις επίσημες διαψεύσεις ετοιμάζει το νέο Μνημόνιο”.

Ιδού λοιπόν η στενόχωρη, κομπλεξική μικροκομματική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη μια φορά ως μικρό κόμμα και όχι ως υπεύθυνη αντιπολίτευση σε ένα μείζον για τη δημοκρατία πολιτικό ζήτημα. Αργά αλλά σταθερά βλέπει και ανακαλύπτει κόλπα, συνωμοσίες, παιγνίδια (όπως γράφει η Αυγή σήμερα) με τη Χρυσή Αυγή από την πλευρά της κυβέρνησης και των ΜΜΕ και την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από το αντιφασιστικό μέτωπο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Έτσι, απλά, διότι δημοσκοπικά, μικροπολιτικά δεν τον συμφέρει, γιατί η συγκυρία δεν του πολυβγαίνει. Θα βγάζει μια ανακοίνωση κατά της Χρυσής Αυγής, θα κάνει και μια δήλωση για τους μερκελιστές. Έτσι, να μην ξεχνιόμαστε. Σπεσιαλιτέ.

Είναι θεμιτό να επιδιώκει ένα κόμμα να βάλει και πάλι στην ατζέντα το μνημόνιο, τις απολύσεις, τις απεργίες, το πετρέλαιο θέρμανσης και ό,τι πιστεύει ότι θα του φέρει ψηφαλάκια. Είναι απαράδεκτο όμως να υπαινίσσεται ότι υποκρύπτεται δόλος και αποπροσανατολισμός στη σοβαρή και συντονισμένη, επιτέλους, ενασχόληση της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας με το φαινόμενο της εγκληματικής συμμορίας των ναζιστών – σχεδόν να καταγγέλλεται (“Χρυσαυγειάδα”) το (έστω καθυστερημένο) ενδιαφέρον των ΜΜΕ για το ξεβράκωμα της Χρυσής Αυγής, τώρα που προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία να τσακιστεί αυτή η συμμορία και να μάθει όλος ο (υποτίθεται πλανεμένος) κόσμος χωρίς ψιμύθια το τι πραγματικά είναι και τι πρεσβέυει.

Η οριστική αναμέτρηση με τους ναζί προηγείται οποιουδήποτε μικροπολιτικού σχεδιασμού. Απαιτεί αρραγές δημοκρατικό μέτωπο. Ας ξεμπερδεύουμε τώρα μαζί τους και έχει όλο το χρόνο ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατίθεται πολιτικά, να αντιπολιτεύεται, να αντιστέκεται στη “δικτατορία των Βρυξελλών”, στα “παπαγαλάκια της Μέρκελ”, “στη μνημονιακή κυβέρνηση”, σε συνθήκες δημοκρατίας.

Σοβαρότητα τώρα.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: