Merkel-Fest

Προσωπικός θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ. Αναμενόμενη μεν η επικράτησή της στις χθεσινές γερμανικές εκλογές, αλλά ελάχιστοι προέβλεψαν ότι η καγκελάριος θα κατήγαγε μια τόσο ευρεία και άνετη νίκη, καθώς μόλις έξι βουλευτικές έδρες της στέρησαν την απόλυτη πλειοψηφία.

1001259_742925492389918_1613689199_n

Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το γεγονός ότι τις εκλογές τις κέρδισε η Μέρκελ προσωπικά και όχι το πρόγραμμα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Όσο κι αν έχει διαφορετική άποψη ο μέσος έλληνας, οι γερμανοί ψηφοφόροι αναγνωρίζοντάς της αφενός, φυσικότητα και χαμηλούς τόνους, αφετέρου, πυγμή και αποφασιστικότητα, διακρίνουν στο πρόσωπό της την καγκελάριο που μπορεί να οδηγήσει τη Γερμανία με ασφάλεια και προσεκτικές πολιτικές από τους σκοπέλους της κρίσης της Ευρωζώνης σε πιο ήρεμα νερά. Έτσι, δεν έπαιξε κανένα ρόλο ότι της λείπει το όραμα ή ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση φαίνεται να την απασχολεί λιγότερο απ’ ότι τους προκατόχους της. Οι γερμανοί ψηφοφόροι εξετίμησαν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία είχε μια καλή οικονομική ανάπτυξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε ακόμη περισσότερο, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν, όπως και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό δημιούργησε ένα κλίμα εμπιστοσύνης για τη (λιγάκι μονότονη, λιγάκη βαρετή) Μέρκελ, το οποίο μεταφράστηκε στο χθεσινοβραδινό θρίαμβο.

Από τη Μέρκελ δεν πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις ή δραματικές αλλαγές στην πολιτική της στην επόμενη τετραετία αναφορικά με την Ελλάδα. Θα επιμείνει στην πολιτική λιτότητας και στα κελεύσματα για μεταρρυθμίσεις αναζητώντας παράλληλα φόρμουλα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Προς το παρόν, προτεραιότητά της συνιστά η αναζήτηση συμμάχου για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την εξαΰλωση των φιλελευθέρων από το γερμανικό πολιτικό στερέωμα. Όπως φαίνεται, αν και υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, αποτελεί σχεδόν μονόδρομο η συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στις 20 Αυγούστου γράφαμε ήδη:

…εδραιώνεται το καθαρό προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών έναντι του SPD στις δημοσκοπήσεις, παγιώνοντας τη βεβαιότητα της εκλογικής τους επικράτησης και του σχηματισμού, κατά την άποψή μας, “μεγάλου συνασπισμού” CDU – SPD (με τους σοσιαλδημοκράτες σε ρόλο junior partner), ο οποίος θα διευρύνει ακόμη περισσότερο την πολιτική και οικονομική επιρροή της χώρας στη διάρκεια της νέας τετραετούς του κυβερνητικής θητείας….

Φιλική συμβουλή: Η εξωτερική/οικονομική πολιτική στη Γερμανία – και σε άλλες σοβαρές χώρες σε αντίθεση με τη Δανιμαρκία του Νότου – έχει συνέχεια, δεν αλλάζει εν μια νυκτί και δεν εξαρτάται από τα κόμματα που συναπαρτίζουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά από τα συμφέροντα της χώρας. Apropos, ο Στάιμπρυκ, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, θεωρείται μέγας φαν της Μέρκελ, ο μερκελιστής του SPD.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: