Αγόγγυστα

Ο Σεπτέμβριος προχωρά ανηφορικός. Οι παραλίες ερήμωσαν και οι αναμνήσεις των (όποιων) διακοπών αποθηκεύονται σε κάποιο συρτάρι του μυαλού.

10390_689814121034389_931602787_n

Οι πολίτες αυτού του ετοιμόρροπου τόπου, απηυδισμένοι, κατάκοποι και ταλαιπωρημένοι, συνεχίζουν την εξόδιο ακολουθία προς το άδηλο μέλλον. Η πανταχού παρούσα μιζέρια των χαρατσιών, των καναλιών, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, των πολιτικάντηδων, της αβεβαιότητας και της απόγνωσης για το πώς θα βγουν οι υποχρέωσεις του μήνα, της διογκούμενης ωμής και στοχευμένης βίας των -υπό νομιμοποίηση από κύκλους- νεοναζί, λαμβάνει παράλογες διαστάσεις.

Μια ολόκληρη χώρα πηγαίνει ολοταχώς προς τα πίσω. Πόσοι το αντιλαμβάνονται, βυθισμένοι στα καθημερινά προβλήματα και τις χιλιάδες εκκρεμότητες; Γιατί δεχόμαστε περαιτέρω την παρακμή για την οποία ευθυνόμαστε οι ίδιοι; Συνιστά αναπόδραστη νομοτέλεια ή φυσικό φαινόμενο; Αρκεί η εσωτερική στιγμιαία εκτόνωση με κατάρες, οιμωγές; Είναι λύση η υπερφυσική ενίσχυση φαιών, αυτόκλητων τιμωρών που υπόσχονται στρατόπεδα συγκέντρωσης και κρεμάλες;

Συνηθίσαμε να αποστρέφουμε το βλέμμα ανεχόμενοι μετρίους να μας διαφεντεύουν, λιμοκοντόρους να παριστάνουν τους σωτήρες, πόλεις να ξεχειλίζουν από βρωμιά, μίσος να κυριαρχεί μέσα στην κοινωνία. Θαρρείς πώς στωικά “ο τράχηλος του έλληνα” τα υπομένει όλα. Είναι έτσι; Και αν ναι, για ποιο λόγο; Αν έχει αφήσει την τύχη του στο σύστημα, αν εκπροσωπείται από τις ανυπόφορες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αν ελπίζει στο έλεος του Θεού και στους αστρολόγους, σν συνήγορο βρίσκει στους λαϊκιστές των πρωινάδικων – αν είναι έτσι, μουγκός στην αδικία, κουφός στον πόνο του συνανθρώπου, τυφλός στη διάλυση των πάντων, κακό του κεφαλιού του και άξιος της μοίρας του. Σκληρός, οργισμένος, φοβισμένος, χειραγωγούμενος ξοδεύει το παρόν και καταδικάζει το μέλλον. Η παθητικότητα και η μοιρολατρεία εκβάλλουν στην παραίτηση, μια ψυχολογική κατάσταση, την οποία, είναι κατάδηλο, ότι την εκμεταλλεύονται τα ναζιστικά κέντρα εκτροπής.

Η αξιοπρέπεια, το όραμα, ο απαραίτητος “ζωτικός” χώρος για προγραμματισμό και σχεδιασμό της ζωής αποτελεί ατομική υπόθεση. Τούτο, βλέπω ότι με όχι τόσο μαγικό τρόπο, χάνεται. Απεμπολείται και συνθλίβεται μέσα στο εκβιαστικό και δηλητηριώδες πλαίσιο της κρίσης, της καχυποψίας, της απελπισίας, του πολεμικού κλίματος που καλλιεργείται πανταχόθεν. Ωστόσο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εκ νέου ανακάλυψη, η διεκδίκησή του. Δύσκολο, όντως, εγχείρημα όταν ξυπνάς με τη δαμόκλειο σπάθη της αναζήτησης του daily bread και πέφτεις στο κρεβάτι με το μυαλό στη δόση της εφορίας. Δεν υπάρχει, ωστόσο, άλλος τρόπος από την προσωπική επανεκκίνηση. Σε συλλογικό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε ηθικό ανάστημα, κοινωνική επαγρύπνηση, ευαισθητοποίηση, κοινό νου, αισθητική, αλληλεγγύη.

Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο, όσα ζόρια και αν τραβάμε τώρα όλοι, αγόγγυστα αμυνόμενοι, μπορούμε να διακρίνουμε ρεαλιστικά μια μικρή χαραμάδα ελπίδας στο μέλλον. Σφίγγοντας τα δόντια, αλλά κοιτάζοντας και δεξιά-αριστερά μας με καθαρή και ψύχραιμη ματιά.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Αγόγγυστα”

  1. GUS says :

    “…We are turning into a nation of whimpering slaves to Fear—fear of war, fear of poverty, fear of random terrorism, fear of getting down-sized or fired because of the plunging economy, fear of getting evicted for bad debts or suddenly getting locked up in a military detention camp on vague charges of being a terrorist sympathizer…”

    — Hunter S. Thompson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: