“Οι άλλοι φταίνε”. Στο ΠΑΣΟΚ μιλάνε σε τρίτο πληθυντικό, η αυτοκριτική απαιτεί πρώτο ενικό

Τα εσωκομματικά συμπόσια του ΠΑΣΟΚ ουδόλως αφορούν το συγκεκριμένο blog.Το μόνο που θα ήθελα να υπογραμμίσω, είναι ότι μου προκαλεί τεράστια εντύπωση (ακόμη και σήμερα) η έλλειψη αυτογνωσίας και αυτοκριτικής στο δημόσιο λόγο ανθρώπων που διετέλεσαν πρωθυπουργοί, ανθρώπων που καταλάμβαναν κορυφαίες θέσεις και όρισαν με τις αποφάσεις τους τη μοίρα, την προοπτική και την σύγχρονη ιστορική πορεία της χώρας.

pasok-papandreou-simitis-2-660

Στις διαπιστώσεις η ομιλία του Κ. Σημίτη ήταν εξαιρετική. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου. Το θέμα δεν είναι μόνο το τι λέγεται, αλλά και ποιος το λέει. Ο Σημίτης υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι ανεκτή η συστηματική και πεισματάρικη απέκδυση κάθε ευθύνης από τον ίδιο και η μονομανής υπεράσπιση του έργου του. Δεν δικαιούται να μιλάει για “τσουνάμι που ερχόταν και δεν είδαν” (οι διαδοχοί του – βλ. ΓΑΠ) το 2009, δεν μπορεί να μιλάει σε τρίτο πληθυντικό και να ξεχνάει το πρώτο ενικό, η ιστορία δεν ξεκινάει το 2009, επίσης δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Ας μας εξηγήσει κάποτε ο κ. καθηγητής: α) γιατί δεν υπερασπίστηκε τον Νόμο Γιαννίτση, αλλά υπέκυψε στις εσωκομματικές πιέσεις και στο βαθύ ΠΑΣΟΚ που έλεγχε τότε τα συνδικάτα ΑΔΕΔΥ, ΔΕΚΟ, ΟΤΟΕ και ξεκίνησε λυσσαλέες αντιδράσεις μέσω μαζικών απεργιών, στις οποίες τελικά ο πρωθυπουργός υποχώρησε β) γιατί το 2000 (όταν κέρδισε τις δεύτερες σερί εκλογές) παραχώρησε κόμμα και κυβέρνηση σε Τσοχατζόπουλους, Πρωτοπαππάδες και λοιπούς μηχανισμούς, αντί να ξεκινήσει τον εκσυχρονισμό από το κόμμα του; γ) για ποιο λόγο επί οκταετίας του δεν έγινε απολύτως τίποτε σε επίπεδο Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας; Από πού θα τον ξεκινούσε τον εκσυγχρονισμό, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Επιστρέφει το τελευταίο 18μηνο στην Ελλάδα μόνο για διακοπές και ομιλίες, όπου υπερασπίζεται κι αυτός, όσο τον παίρνει, το έργο του. Είχαμε την ευκαιρία χθες από τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ να διαπιστώσουμε την πρεμούρα τους να αποτινάξουν από πάνω κάθε ευθύνη και να δικαιολογήσουν τα πεπραγμένα. Όλα σούπερ καμωμένα. Στο μόνο που συνέκλιναν ήταν η παραδοχή ότι ανάμεσα στις θητείες τους μεσολάβησε κι ένας Καραμανλής. Κι αυτός αξέχαστος. Και άφαντος. Και αθώος. Έχοντας πετάξει τη λευκή πετσέτα της ακυβερνησίας από τον Απρίλη του 2009, έξι (καταστροφικοί για την οικονομία) μήνες πριν το πάρει απόφαση να πάει σε εκλογές, έχει επί τέσσερα χρόνια εξαφανιστεί από προσώπου γης και μαθαίνουν οι πολίτες γι’ αυτόν ξεφυλλίζοντας τα κυριακάτικα life style ένθετα φυλλάδων (πού έφαγε, πόσο πάχυνε, πού έκανε μπάνιο, διακοπές κλπ).

Το κερασάκι το τοποθετεί στην τούρτα ο Πάγκαλος, ο οποίος δήλωσε ότι τόσο ο Σημίτης όσο και ο Παπανδρέου υπήρξαν αποτυχημένοι πρωθυπουργοί (για τον Καραμανλή έχει μιλήσει επανειλημμένως). Αποφαίνεται ο Πάγκαλος, ένα προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διετέλεσε μάλιστα αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Παπανδρέου. Και αυτός σε τρίτο πληθυντικό. Εκ των υστέρων φυσικά.

Η αυτοκριτική είναι αρετή, η οποία δεν συναντάται στο βιότοπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Η λήθη συνιστά κύριο χαρακτηριστικό του “μέσου” πολίτη της χώρας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων ενίοτε είναι καταδικαστικός. Το βιώνουμε, άλλωστε.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: