Στο επίκεντρο της γερμανικής προεκλογικής αναμέτρησης η Ελλάδα

Ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους προβάλλει ως μια ολοένα και πιο πιθανή εξέλιξη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανικού προεκλογικού αγώνα – και summa summarum δεν διακρίνω αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας. Προτείνεται μάλιστα από πολλές πλέον πλευρές η (πολύ) μεγάλη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας (κατά 50 έτη).

525403_10152689776990487_99446735_n

Διαπιστώνεται μεγάλη ανησυχία για την άνοδο των άκρων στις χώρες του νότου – ιδιαίτερα στην Ελλάδα – φαινόμενο που συνδέεται με την υψηλή ανεργία, η οποία στους νέους φτάνει στην Ελλάδα το 60% και στην Ισπανία το 57%. Μια ολόκληρη γενιά μεγαλώνει χωρίς όνειρα, μια γενιά απελπισμένων. Αναρωτιέται, σχετικά, ο αρθρογράφος Τέο Ζόμερ στην Zeit: Για ποιο λόγο να παραμείνουν πιστοί στο δημοκρατικό πολίτευμα όταν δεν τους προσφέρει ούτε προοπτικές, ούτε ευκαιρίες, ούτε δυνατότητες εξέλιξης;

Η ως άνω παραδοχή θέτει ένα ηθικό ζήτημα στους Γερμανούς, το οποίο συζητείται πια δημοσίως – θίχτηκε δε και στο χθεσινοβραδινό debate μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών, Στάινμπρυκ. Παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Γερμανία μέσω των διαφόρων πακέτων στήριξης προς τις χώρες του νότου έχει προσφέρει συνολικά ποσά ουχί αμελητέα που ισοδυναμούν με έναν ετήσιο προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης (2012: 311 εκατ. δισ. ευρώ) κι ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε ετοιμάζεται να εκταμιεύσει το προσεχές διάστημα ακόμη 10 δισ. ευρώ περίπου (χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις από τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα), τίθενται δημοσίως ουσιώδη ερωτήματα:
Είναι επαρκές το κυοφορούμενο νέο πακέτο για την Ελλάδα; Χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια, π.χ. ένα νέο “κούρεμα”; Μια γενναία επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων; Ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα στηρίξει την οικονομία της Ελλάδας, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ανταγωνιστικότητα;

Εκτίμηση των περισσότερων γερμανών αναλυτών είναι ότι το νέο “κούρεμα” αποτελεί αναπόφευκτη αναγκαιότητα, μολονότι ουδείς μιλάει προσώρας ανοιχτά γι’ αυτό, και ότι στο τέλος όλοι, δανειστές, ομολογιούχοι, τράπεζες, θα πρέπει να το πάρουν απόφαση. Ένα “κούρεμα”, το οποίο θα συνδυάζεται με μια μεγάλη χρονικά επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων.

Εδώ ακριβώς τονίζεται ότι η Γερμανία δεν πρέπει να επιδείξει μικροπρέπεια. Το επιχείρημα που διατυπώνεται είναι ότι το γερμανικό οικονομικό “θαύμα” της δεκαετίας του 1950 κατέστη δυνατό χάρη στη συμφωνία του Λονδίνου, το 1953, η οποία προέβλεπε αφενός τη διαγραφή του 50% των γερμανικών χρεών από τις νικήτριες – πιστώτριες δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένων μεταπολεμικών δανείων αλλά και οφειλών της Γερμανίας από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών) και αφετέρου την εξόφληση του υπολοίπου σε χρονικό ορίζοντα πεντηκονταετίας, δηλ. το 2003.

Ελάχιστοι, ακόμη και στο Βερολίνο, γνωρίζουν ότι το τελευταίο έμβασμα στάλθηκε από τη Γερμανία στους πιστωτές της στις 3 Οκτωβρίου 2010. Είναι η σειρά της Γερμανίας να επιδείξει την ίδια γενναιοδωρία απέναντι στην Ελλάδα, την οποία κάποτε δέχθηκε από τους συμμάχους και στη συνέχεια αξιοποίησε δεόντως πρώτα για να ανοικοδομηθεί και να σταθεί στα πόδια της και κατόπιν για να μετεξελιχθεί στη σημερινή βιομηχανική, οικονομική και πολιτική υπερδύναμη.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: