Ο καλός Πάπας Φραγκίσκος, οι μετανάστες και το κατάμαυρο το παπαδαριό μας

Το Μάρτιο του 2013 ενθρονίστηκε Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο Φραγκίσκος. Τέσσερις μήνες μετά προέβη σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Πήρε τη βάρκα και μερικούς συνεργάτες και πήγε να λειτουργήσει δημοσίως στη νήσο Λαμπεντούσα, προορισμό χιλιάδων μεταναστών προερχομένων από την Αφρική διαμέσου της Μεσογείου. Σημειωτέον, το ταξίδι αποτέλεσε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Ρώμης, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του προκαθημένου.

SPAIN IMMIGRANTS

Ο Πάπας Φραγκίσκος από την πρώτη ώρα ανάληψης των καθηκόντων του, τοποθέτησε τους φτωχούς στο επίκεντρο της θητείας του και κάλεσε την Εκκλησία να επιστρέψει στην πραγματική της αποστολή, που είναι να τους υπηρετεί.

25.000 άνθρωποι πνίγηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη γη της επαγγελίας, την Ευρώπη – συνήθως τα κέντρα κράτησης, όπως το υπερπλήρες της Λαμπεντούσα. Στη μνήμη των χαμένων αυτών ψυχών ο Φραγκίσκος έρριψε στεφάνι στη θάλασσα με λουλούδια στα χρώματα του Βατικανού και κατόπιν προσευχήθηκε ενώπιον πλήθους στο γήπεδο του νησιού, σε άμβωνα, ο οποίος είχε τοποθετηθεί πάνω σε μια ταπεινή ψαρόβαρκα.

“ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΜΙΣΟΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΙΣΩΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ “α, ο καημένος”, ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ”. (Σ.Σ: πού να’ ξερες τι τους κάνουμε στην Ελλάδα)

Φανερά συγκινημένος ο Πάπας αναφώνησε: “ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ”…Με το πέρας της λειτουργίας κατέβηκε και συνομίλησε επί μακρόν με ανθρώπους που στην Ελλάδα αποκαλούνται λαθρομετανάστες.

Να μιλήσουμε τώρα για τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας; Θέλετε για την Αμυγδαλέζα; Για τον Έβρο; Για την Παγανή; Είδατε ποτέ κανέναν αρχιεπίσκοπο (ή έστω Μητροπολίτη) να δίνει το χέρι στον κατατρεγμένο “λαθραίο”; Να επισκέπτεται κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης; Να εκφωνεί λόγο παρηγορητικό και να παίρνει υπό τη σκέπη του τους μετανάστες, τους κινούμενους στόχους των ναζί; Είδατε ποτέ τις εκκλησίες ορθάνοιχτες να δίνουν άσυλο στους κυνηγημένους; Θυμάμαι τον Χριστόδουλο να περιγελά τις φιλιπινέζες, ενώ ο (συμπαθής) Ιερώνυμος, επισκέφτηκε μια φορά την Αμυγδαλέζα (σύμφωνα με το google) το Γενάρη του 2012, όχι για να δει και να μιλήσει με τους πρόσφυγες και τους προσφάτως ανελέητα ξυλοκοπημένους, αλλά για να μιλήσει με το Δένδια στις σχολές της Αστυνομίας. Με καθάρματα (θου Κύριε…) τύπου Σεραφείμ και Αμβρόσιου δεν θα λερώσω την οθόνη σας. Έχουν τόση σχέση με τις διδαχές του χριστιανισμού, όσο το Κογκό με το φαινόμενο της χιονόπτωσης.

Μια κίνηση θα ήταν. Ανθρωπισμού και ουσίας του χριστιανισμού. Μια κίνηση συμβολισμού και δυο τρεις κουβέντες προς το ποιμνιο. Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Μια επίσκεψη του Ιερώνυμου, μια εγκύκλιος στις εκκλησίες, ένα “κάτω τα χέρια από τους συνανθρώπους μας”, ένα “πού είσαι αδελφέ μου”. Να κάνουν τη ζωή αυτών των στιβαγμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ταλαιπωρημένων ανθρώπων λιγάκι πιο ανεκτή. Αλλά, τι να περιμένει κανείς από το δικό μας δημοσιοϋπαλληλικό και στα ηγετικά κλιμάκια μισαλλόδοξο παπαδαριό;

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Ο καλός Πάπας Φραγκίσκος, οι μετανάστες και το κατάμαυρο το παπαδαριό μας”

  1. Άκης says :

    Νομίζω ότι η ατυχής αντιδιαστολή με το …”παπαδαριό” αδικεί το μήνυμα αγάπης του Φραγκίσκου και …του άρθρου σου.
    Ο Ιερώνυμος είναι “συμπαθής” επειδή δεν παίρνει θέση πουθενά και για τίποτα εκτός των εσωτερικών θεμάτων της εκκλησίας που ξαναέγινε κλειστό και εσωστρεφές κλαμπ ολίγων.
    Όσο για τον Χριστόδουλο : http://xristodoulos.antibaro.gr/minimata/prosfg.html
    Ας μην τον οικειοποιηθεί και αυτόν η ΧΑ και ο Στόχος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: