Ένας ναζί για το Δήμο Αθήνας

Αναμενόμενο. Οι ναζί αισθάνονται πολύ δυνατοί ώστε να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν πολιτικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χθες ο μελαμψός Φύρερ έδωσε το χρίσμα της υποψηφιότητας για το Δήμο της Αθήνας στο πρωτοπαλίκαρό του, τον Κασιδιάρη. Ιδίου τύπου υποψηφιότητες είναι βέβαιο ότι θα επιλεγούν και για άλλους μεγάλους δήμους.

313475_383766591721690_545029393_n

Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου του ’12 θα αξιοποιηθεί από τους νοσταλγούς της Βέρμαχτ με τη σβάστικα χτυπημένη στο χέρι ως επίδειξη ισχύος. Χειρότερα ακόμη: Πιθανή είσοδος υποψηφίων τους στο δεύτερο γύρο θα αποτελέσει παταγώδη ήττα της δημοκρατίας και θα οδηγήσει σε δυσάρεστες ατραπούς. Στην Αθήνα, με τις γνωστές ιδιαιτερότητες, την ανεργία, τα γκέτο και την εγκληματικότητα, όπου οι ναζί δουλεύουν μεθοδικά και ανενόχλητοι εδώ και χρόνια, με την εν λόγω υποψηφιότητα ρίχνουν το ισχυρό τους χαρτί με ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας.

Αφ’ ης στιγμής οι Gauleiter άνοιξαν τα χαρτιά τους, δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στους άλλους, στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να χαράξουν τη στρατηγική τους και να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους, με ρεαλισμό και δημοκρατική συνείδηση, χωρίς υπεροψία και αγκυλώσεις.

Κατά την άποψή μας, οι υποψηφιότητες κατά τα παλαιοκομματικά πρότυπα δεν έχουν ελπίδα. Χωριστές κομματικές υποψηφιότητες συνιστούν νερό στο μύλο της Χ.Α με βέβαιη συνέπεια την αλληλοεξόντωσή τους και άνετη είσοδο του Κασιδιάρη στον δεύτερο γύρο. Επίσης, ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κακλαμάνη ή Καρατζαφέρη από την πλευρά της ΝΔ μετατοπίζει εξ’ ορισμού το πολιτικό στερέωμα επί το ακροδεξιότερον.

Στην Αθήνα μπορεί ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος, έστω και καθυστερημένα, να επιδείξει αντανακλαστικά, να ορθώσει αρραγές αντιφασιστικό μέτωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει περαιτέρω συμπόρευση ή ταύτιση. Βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή και κρατά στα χέρια του μια ιστορική ευκαιρία.

Ο νυν δήμαρχος Καμίνης, παρόλα τα λάθη που ενδεχομένως έχει διαπράξει κατά τη θητεία του, έχει εμπράκτως σταθεί, πολλές φορές μόνος, απέναντι στους ναζί υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ιδεώδη. Με κόστος. Όταν άλλοι απλώς τα επικαλούνται. Γι’ αυτό άλλωστε έχει στοχοποιηθεί από τους ναζί. Επομένως, η στήριξή του θα ήταν απόλυτα αιτιολογημένη.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως προσώπου, ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιδράσει δεόντως στην πρόκληση των ναζί με μια ισχυρή υποψηφιότητα υψηλού συμβολισμού. Από χθες τα ψέματα τελείωσαν. Μετράμε ανάποδα για την πρώτη σοβαρή αναμέτρηση δημοκρατών και ναζιστών.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: