Η νέα τάση στο ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτική συναστρία με το παλαιό ΠΑΣΟΚ

Οι Πασόκοι – και όχι ο κακόηχος, παραπλανητικός και άτοπος νεολογισμός “πασοκογενείς” – το καρακατεστημένο της τελευταίας τριακονταετίας, το “ΕΚΜ” του ΣΥΡΙΖΑ, από χθες αποτελούν επισήμως “ιδεολογική τάση” της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό το κατεστημένο που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ, όταν είδε ότι δεν έχει άλλο “λάδι” το κόμμα – καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μεταπολιτευτικά, μετακόμισε, στο ΣΥΡΙΖΑ πολύ αργά για να παριστάνει την “αθώα περιστερά”, αλλά έγκαιρα ενόψει της πιθανολογούμενης νομής της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, προπαρασκευάζοντας το πλασάρισμά του και στη νέα τάξη πραγμάτων. Προσδοκούν, επισημοποιώντας τη γέννηση της τάσης τους, να θεμελιώσουν και να νομιμοποιήσουν (στο όνομα του πλουραλισμού) ένα μικρό ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζοντας παράλληλα τα μαχαιροπίρουνά τους για τη νέα μάσα.

pasokara

Διότι μη μου πει κανείς ότι αδικώ τον Κοτσακά, τον Τσουκαλά, τον Μητρόπουλο και τον Μιχελογιαννάκη: Επί δεκαετίες στελέχη του κομματικού πυρήνα, μεγαλοσυνδικαλιστές, παρατρεχάμενοι της εκάστοτε ηγεσίας κινούνται από αγαθές προθέσεις; Είδαν το φως το αληθινό και από Σαούλ έγιναν Παύλος; Όσο και να διακρίνει μνήμη πεταλούδας την ελληνική πολιτική σκηνή, οι κύριοι που αυτοαποκαλούνται “ριζοσπάστες σοσιαλιστές” έχουν μια μακρά πορεία σε όλες τις φάσεις του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν διαγράφεται, αλλά ούτε και οι ίδιοι φαίνεται, από την ιδρυτική τους διακήρυξη, να θέλουν να απαρνηθούν ή έστω να επεξεργαστούν αυτοκριτικά. Ουδέποτε θα έμπαιναν στο ΣΥΡΙΖΑ τις εποχές του 3,2%, ουδέποτε τους αφορούσε ο πάλαι ποτέ “χώρος διαλόγου”.

Δεν μπορώ να κρίνω, επομένως, τις απόψεις που δημοσιοποιούν οι Πασόκοι, οι οποίοι ασμένως φόρεσαν τη λεοντή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν επεξεργασμένες θέσεις, ούτε πρόκειται. Προς τι λοιπόν η νοσταλγική τάση; Η κίνησή τους είναι ξεκάθαρα ένα μήνυμα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι “είμαστε κι εμείς εδώ και θα μοιράσετε μαζί μας την πίτα της εξουσίας, όταν γίνουμε κυβέρνηση”.

Για να το πουν τούτο ξεκάθαρα και δημοσίως πήραν θέσεις του ΠΑΣΟΚ από ‘δω και από ‘κει με λάβαρο έναν αφηρημένο και θολό πατριωτισμό, έβαλαν την απαιτούμενη αντιμνημονιακή σάλτσα, πρόσθεσαν ολίγη από αντιγερμανισμό και αντι-ΕΕ κραυγές (να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να καιροσκοπεί σε βάρος της χώρας μας), εξύμνησαν (εννοείται, έκαστος στο είδος του) το “λαό”, το έθνος, την πατρίδα που κατασυκοφαντείται, αδικείται και βάλλεται (απ’εξ’ανέκαθεν-για να μιλάμε σωστά) από σκοτεινά κέντρα και “προστάτιδες δυνάμεις”, την ορθοδοξία, την κληρονομιά και τις παραδόσεις της.

Διαβεβαιώνουν δε ότι θα προτάξουν τα στήθη τους “ενάντια στο μεθοδικό σχέδιο καταρράκωσης της εθνικής μας αυτοπεποίθησης”, που, το παραδέχομαι, όπως διαπίστωσα κατά τη θερινή μου άδεια, βρίσκεται σε συλλογικό επίπεδο στο ναδίρ. Και για να την ανυψώσει, ζητά με αυστηρό τόνο “γερμανοκατοχικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις και επιστροφές των κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων”. Για να πάρουμε τα πάνω μας.

Είμαι βέβαιος ότι στο ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως στο μεγάλο κομμάτι που προέρχεται από το Συνασπισμό και άλλα σοβαρά κόμματα όπως η μπαρουτοκαπνισμένη ΑΚΟΑ, τα οποία συνέβαλαν ώστε να μετασχηματιστεί ενιαίος, δεν τρώνε κουτόχορτο και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι εστί μηχανισμός σκληρής ΠΑΣΟΚάρας. Αναλόγως θα χειριστούν τα εσωκομματικά τους κι εκεί δεν μου πέφτει λόγος.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: