“Οι πειρατές του έντελβάϊς” – η νεολαία που αντιστάθηκε στο χιτλερικό καθεστώς

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1930 σφυρηλατήθηκε στη ναζιστική Γερμανία η δημιουργία ενός υπόγειου ρεύματος νεολαιίστικης αντίστασης από teenagers, οι οποίοι απεχθάνονταν την κατήχηση, την ιεραρχία, την καταπίεση, τις πρακτικές και τη στρατιωτική πειθαρχία της χιτλερικής νεολαίας, στην οποία εντάσσονταν υποχρεωτικά. Ελεύθερα πνεύματα και ονειροπόλοι, προτιμούσαν τις κατασκηνώσεις, τις παρέες, τις πεζοπορίες στη φύση και τη μουσική.
Σχηματίστηκαν σε πολλές πόλεις της Γερμανίας ομάδες, οι οποίες ιστορικά έμειναν γνωστές ως Πειρατές του Έντελεβαϊς (το αγαπημένο λουλούδι του Χίτλερ) ή ως “Navajos”.

fricke004

Aυτές οι ομάδες πολύ σύντομα μπήκαν στο στόχαστρο της κρατικής μηχανής: Γκεστάπο, SS, αστυνομία. Το καθεστώς τους ανήγαγε σε κορυφαίους εσωτερικούς εχθρούς και τους κυνήγησε λυσσαλέα.
Νέοι και νέες, ιδιαίτερα στην Κολωνία και στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ (Ντίσελντορφ, Όμπερχάουζεν κλπ), ανέπτυξαν αντιστασιακή – τηρουμένων των αναλογιών – δράση. Έγγραφα της Γκεστάπο μαρτυρούν ότι το 1942 είχαν καταχωρηθεί 3.000 διαφορετικές ονομασίες νεανικών/εφηβικών αντιστασιακών οργανώσεων, τις οποίες η υπηρεσία αποκαλούσε «παιδικές συμμορίες».
Αρχικά, οι “συμμορίες” αυτές συγκρούονταν με μέλη της χιτλερικής νεολαίας, συνέθεταν τραγουδούσαν και συνόδευαν με κιθάρες και φυσαρμόνικες κριτικούς προς το καθεστώς στίχους ή κραύγαζαν συνθήματα. Όσο η Γερμανία βυθιζόταν στη δίνη του πολέμου, από το 1942 και μετά και υπό τη σκιά του φόβου, της απελπισίας, της πείνας, της τρομοκρατίας και της βίας, η δράση και οι επιχειρήσεις τους αναβαθμίζονταν και γίνονταν πιο στοχευμένες.
Η πλειοψηφία των Πειρατών του Έντελβαϊς προέρχονταν από εργατικές οικογένειες, οι ομάδες τους ήταν ολιγοπρόσωπες, δεν διακρίνονταν από σταθερές οργανωτικές δομές, δεν αντιπροσώπευαν συγκεκριμένα ιδεολογικά ρεύματα και δρούσαν αυθόρμητα χωρίς θεωρητικό υπόβαθρο. Οι νέοι/ες εξέφραζαν κυρίως το προσωπικό τους αξιακό σύστημα, προπάντων την ελευθερία της σκέψης και την επιθυμία για ειρήνη, καθώς και τον κοινό στόχο να αντισταθούν στην αυθαιρεσία της εγκληματικής και περιφρονητικής για τον άνθρωπο εξουσίας των εθνικοσοσιαλιστών. Με κάθε τρόπο και μέσο που διέθεταν στις ούτως ή άλλες δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες της εποχής αποπειράθηκαν να αποδυναμώσουν το καθεστώς σαμποτάροντάς και καταγγέλλοντάς το (με κλοπές τροφίμων, δολιοφθορές στο σιδηρόδρομο, συνθήματα σε τοίχους, κείμενα με αντιχιτλερικό ή αντιπολεμικό περιεχόμενο τα οποία σκόρπιζαν στην πόλη τις νύχτες), μολονότι δεν είχαν αυταπάτες ότι οι δυνατότητές τους να καταφέρουν κάποιο καίριο πλήγμα ήταν μηδαμινές.
Προκειμένου σε περίπτωση σύλληψης, ανάκρισης και βασανισμού να μη βρεθούν σε θέση να καταδώσουν άλλα μέλη των ομάδων, γνωρίζονταν μεταξύ τους με ψευδώνυμα: Zack, Hotte, Ralle…Και είναι αλήθεια ότι οι ομάδες δίωξης της Γκεστάπο και της Αστυνομίας, παρά το νεαρόν της ηλικίας τους, δεν τους χαρίζονταν, καθώς δεν τους θεωρούσαν πλέον απλά τεμπέληδες, αλήτες και ανεπρόκοπους. Από την ώρα που άρχισαν να κρύβουν λιποτάκτες, να μοίραζουν φειγ βολάν και να κλέβουν τρόφιμα για να ταΐσουν λιμοκτονούντες, τους σταμπάρισαν ως προδότες, εγκληματικά και αντικοινωνικά στοιχεία, δολοφόνους και σαμποτέρ… Είναι τεκμηριωμένο ότι μέλη των Edelweisspiraten εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού σε σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας το 1944.

Die Gedanken sind frei
wer kann sie erraten
Sie fliehen vorbei
wie nächtliche Schatten
Kein Mensch kann sie erraten
Kein Jäger erschießen
Es bleibet dabei
Die Gedanken sind frei.

δες επίσης: http://www.museenkoeln.de/ausstellungen/nsd_0404_edelweiss/db_inhalt.asp?G=56

http://antifasismos.blogspot.gr/2009/02/blog-post.html

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: