Η νοοτροπία της ευκολίας

Βρέθηκα χθες από σπόντα σε μια συνάντηση εργασίας. Mια εξαιρετική ευκαιρία, ωστόσο, για μένα να μπω σε ξένα χωράφια και να δω πώς δουλεύει μια ομάδα ανθρώπων ακαδημαϊκού background με ίδιους στόχους στο πλαίσιο της ανάληψης και υλοποίησης ενός κοινού project. Η εμπειρία μου ήταν ιδιαίτερα διδακτική, αλλά μου άφησε μια πικρή γεύση.

black-in-white-big

Ξεδιπλώθηκε πάλι μπροστά μου η κακή νοοτροπία του έλληνα, αυτό το πλειοψηφικό και εμπεδωμένο αποκρουστικό μείγμα μαγκιάς και ευκολίας, από τη μία, το οποίο έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη σοβαρότητα, τη δημιουργικότητα και το σεβασμό στο όραμα μεμονωμένων ανθρώπων, από την άλλη.

Στην εξέλιξη της σχετικής συζήτησης σκιαγραφήθηκε η μικρογραφία των δεινών μας. Η μία πλευρά πάσχιζε με δομημένη επιχειρηματολογία, ειρμό, μετριοπάθεια και ευγένεια να αναπτύξει το σκεπτικό της, προκειμένου να εξευρεθούν οι βέλτιστες προϋποθέσεις και λύσεις για την επίτευξη του (κοινού, επαναλαμβάνω) στόχου, ενώ η άλλη πλευρά (η πλειοψηφούσα), χωρίς την παραμικρή ουσιαστική συμβολή στη συζήτηση, επιθυμούσε να διεκπεραίωσει την υπόθεση a la greca με αναίδεια και ανεπιτυχώς συγκαλυμμένη επιθετικότητα, τσάτρα – πάτρα, πασαλειματέξ, τόσο ώστε να-μη-μας-πάρουν-χαμπάρι. Με την επιφοίτηση, προφανώς, του Αγίου Πνεύματος, με PR, με το μόχθο του άλλου, γιατί έτσι τους έμαθαν, έτσι τους είπαν ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι. Νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς.

Μαντέψτε, τι και ποιος επικρατεί στο τέλος, ποιος χλευάζεται και ποιος αναγκάζεται να αμυνθεί για να περισώσει τη λογική, για να υπερασπιστεί τα αυτονόητα. Οι ικανοί, οι σοβαροί, οι υπεύθυνοι, οι ρομαντικοί υποχρεούνται να προσαρμοστούν, να συμβιβαστούν, να μη λένε πολλά… Αλλιώς τους δείχνουν με το δάκτυλο.

Προβάλλετε αυτό το στιγμιότυπο σε οποιοδήποτε τομέα της δημόσιας ή ιδιωτικής ζωής στην Ελλάδα. Χωρίς διάθεση ισοπέδωσης, θα δείτε το ίδιο πράγμα. Η νοοτροπία της πλειοψηφίας του έλληνα βουλευτή δεν θα ήταν ικανή να του προσφέρει εργασία ούτε καν στις τουαλέτες του Μπούντεσταγκ. Η νοοτροπία των περισσότερων ταξιτζήδων με την παντόφλα, το σημαιάκι και το σήμα της Βεργίνας δεν θα αρκούσε στην Ολλανδία ούτε για την εξασφάλιση άδειας οδήγησης ποδηλάτου. Η νοοτροπία του φοιτητή με το φρέντο, την αντιγραφή και τα μπικικίνια του μπαμπά δεν θα έφτανε ούτε για γεύμα στο εστιατόριο της Σορβόνης. Δεν αξίζεις; Δεν προσπαθείς; Δεν θέλεις; Πήγαινε σπίτι σου. Κάνε κάτι άλλο, δεν είναι ντροπή. Ξανασκέψου το. Εδώ όμως;

Θυμήθηκα ξανά τους λόγους για τους οποίους είχα οικειοθελώς εγκαταλείψει τη χώρα πριν πολλά χρόνια σκασμένος από τη φασιστική νοοτροπία της ευκολίας, τη μονοκουλτούρα της ανέλιξης και του βολέματος μέσα από τις προσωπικές σχέσεις, την ασφυξία της μετριότητας και του “ωχ αδελφέ”, του εξοβελισμού και της περιθωριοποίησης των ικανών, των μη αρεστών, της διάχυτης ανευθυνότητας, της γαϊδουριάς, του ραγιαδισμού.

Θα ήταν η απόλυτη μιζέρια, εάν η κομπλεξική πλειοψηφία της ευκολίας ξεμπέρδευε έτσι απλά με όλους τους άλλους. Όσο πιο ισχυρό είναι το όραμα και όσο πιο βαθιά η πίστη σ’ αυτό, τόσο πιο δύσκολο εκριζώνεται. Υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη εδώ. Όχι για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα, αλλά για να αναμετρηθούν με το όνειρό τους, για να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Τους είδα χθες. Τους έχω ξαναδεί. Εκεί είναι η ελπίδα.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: