Ο χρόνος μετράει ανάποδα

Η προσφυγή σε εκλογές μέσα στον Ιούλιο θα συνιστούσε απονενοημένο διάβημα για την κυβέρνηση, για την οικονομία και για την κοινωνία.

depression-320x239

Η τεχνητή κρίση μεγατόνων, την οποία ενορχήστρωσε ο Σαμαράς, υπονόμευσε στην πράξη τη συνοχή της κυβέρνησης και διέρρηξε τους όποιους δεσμούς μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Η αντίδραση του Σαμαρά ήταν δυσανάλογη του υπαρκτού προβλήματος της ΕΡΤ και αποτέλεσε μάλλον πρόσχημα για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της αλλού.

– Το success story μετά το φιάσκο της πώλησης των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ στους ρώσσους δεν υφίσταται. Το deal αποτελούσε την κορωνίδα της αναπτυξιακής εξωστρέφειας. Τώρα είναι συνώνυμο του εκτροχιασμού του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Χάθηκαν 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία είναι εύκολο να μαντέψει κανείς ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν.

– Με την Τρόικα στην Αθήνα, οι 2000 δημόσιοι υπάλληλοι που απαιτείται να απολυθούν, δεν είχαν εξευρεθεί. Ο Μανιτάκης δεν είχε παραδώσει τη σχετική λίστα. Αποφασίστηκε από τον Σαμαρά να θυσιαστεί ένας μεγάλος οργανισμός, η ΕΡΤ.

Η αναξιοπιστία και ο πρότερος έντιμος βίος του Σαμαρά δεν επιτρέπουν να συνάγουμε με ασφάλεια συμπεράσματα για το πού το πάει. Αφενός θεωρεί ενοχλητικούς τους συνεταίρους του, τους περιθωριοποιεί και τους παρακάμπτει εκ συστήματος, αφετέρου αποτελεί υψηλό ρίσκο η προσφυγή στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι. Χθες το βράδυ διεφάνη ότι υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας μιας περίπου εβδομάδας για να συνεννοηθούν. Μπλοφάρει; Άγνωστο. Ο Κουβέλης πιστεύει ότι ο Σαμαράς πάει για εκλογές, έτσι επιβεβαιώνουν πανομοιότυπα δημοσιεύματα του τύπου. Δικαιολογημένη η καχυποψία του, έκδηλη η αμηχανία του.

Η προσφυγή στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι – σχεδόν σίγουρα διπλές ή επαναλαμβανόμενες εάν διεξαχθούν – για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο προκαλεί ανησυχία στο εξωτερικό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες και ανεπανόρθωτες παρενέργειες:

Θα απαξιωθεί πλήρως το πολιτικό σύστημα και το πείραμα των συμμαχικών κυβερνήσεων θα ενταφιαστεί οριστικά σε μια χώρα χωρίς σχετική κουλτούρα.
Για δύο μήνες τουλάχιστον ουδείς θα ασχολείται με τα δημοσιονομικά, με συνέπεια τον εκτροχιασμό τους. Τα σπρεντς θα ανέβουν, το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει, οι τράπεζες θα ζοριστούν, οι καταθέσεις θα φύγουν, οι επενδυτές θα κουνήσουν μαντήλι.Τις τρύπες θα τις πληρώσουμε με νέα μνημόνια.
Εξαιτίας της ακυβερνησίας, ό,τι έχει επιτευχθεί θα διακοπεί βίαια και θα πάει στο βρόντο.
Θα αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω το πολιτικό σκηνικό και θα ενταθούν οι παντός είδους πιέσεις και εκβιασμοί από την Ευρώπη.
Θα πληγεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και μάλιστα στο φόρτε της τουριστικής περιόδου.
Το κοινοβούλιο θα στοιχειώνεται από ένα εδραιωμένο – δήθεν αντισυστημικό – ναζιστικό κόμμα της τάξης του 15 – 20%.

Αυτά, ας τα σκεφτούν τόσο ο Σαμαράς, όσο και οι εταίροι. Σε πέντε ημέρες από σήμερα θα “εορταστεί” η παρθενική επέτειος της τρικομματικής. Ή θα αποφασιστεί μια συναινετική (ασφαλώς όχι πανηγυρική) επανεκκίνηση ή θα προκηρυχθούν εκλογές σε πολύ βαρύ κλίμα. Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει ανάποδα.

——————–

* Όσον αφορά την ΕΡΤ: Εξυγίανση, αναδιάρθρωση και αναβάθμισή της με ανοιχτούς δίαυλους. Αδιαπραγμάτευτα. Ας κόψει τους τσαμπουκάδες ο Σαμαράς και ας ηρεμήσει τα πνεύματα. Αν δεν γουστάρει, ας παραιτηθεί από πρωθυπουργός χωρίς να βάλει τη χώρα στην περιπέτεια των εκλογών.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: