Λουκέτο στη Ραδιοτηλεόραση: Επίδειξη φασιστικής νοοτροπίας

Τέλος εποχής για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Το 1938 ακούστηκε για πρώτη φορά το κλασσικό σήμα του “τσομπανάκου” και η εκφώνηση του “εδώ Αθήναι” από το ραδιόφωνο.

Έπρεπε να περάσουν 75 χρόνια για να έρθει κάποιος Κεδίκογλου, σαρξ εκ της σαρκός του νοσηρού συστήματος “ημετέρων” της ΕΡΤ, και με ένα αδιανόητο διάγγελμα που παραπέμπει σε εποχές αλήστου μνήμης να αποφασίσει και να διατάξει το άμεσο κλείσιμο με ΠΔ πέντε καναλιών, 26 ραδιοφωνικών σταθμών, του καναλιού της Βουλής και την απόλυση 2656 εργαζομένων, καθιστώντας την Ελλάδα το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος χωρίς δημόσια τηλεόραση.

imagesCAGUV2W5

Η πρωτοφανής, αντισυνταγματική κίνηση της ομάδας Σαμαρά χωρίς της συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων πλήττει στον πυρήνα του το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και της πρόσβασης στην πληροφορία. Οι αξίες του πλουραλισμού και του φιλελευθερισμού καταπατώνται και το κράτος δικαίου δέχεται μετωπική επίθεση. Απαξιώνοντας την ΕΡΤ και καθυβρίζοντας τους εργαζομένους της, μέσα σε πέντε ώρες από το περίφημο διάγγελμα, κατεβάζει τους πομπούς και στέλνει τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο για να το εκκενώσουν.

Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν ήταν δυνατή η εξυγίανση, αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με παράλληλη λειτουργία της. Μα, θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, ήθελαν να την εξυγιάνουν με τον Λιάτσο διευθύνοντα σύμβουλο και τα όργια προσλήψεων υψηλόμισθων ημετέρων; Λίγες ημέρες νωρίτερα, άλλωστε, είχε δοθεί συχνότητα πανελλαδικής εμβελείας στο περιθωριακό κανάλι του Καρατζαφέρη, ενώ τρεις εβδομάδες πριν η πρώτη διαρροή περί κλεισίματος της ΕΡΤ προήλθε με πρωτοσέλιδο από τον Χατζηνικολάου, του οποίου, καθώς επιστρέφει στην τηλεόραση, το μάτι γυαλίζει. Ενδεικτικά των προθέσεων της κυβέρνησης τα παραπάνω για την επόμενη ημέρα στα ΜΜΕ: Μονοπώλια ιδιωτών.

Η επίδειξη ισχύος της παρέας του Σαμαρά θέτει στους συγκυβερνώντες Βενιζέλο και Κουβέλη ένα δίλημμα. Ή αποδέχεστε το λουκέτο ή στήνονται αμέσως κάλπες. Η φίμωση της ΕΡΤ, κύριοι, είναι περιστολή της δημοκρατίας, το αποφασίζομεν και διατάσσομεν είναι φασισμός και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των φορολογούμενων πολιτών να μην χρειάζονται “αποχουντοποιητή” για να απολαμβάνουν μια δημόσια, ποιοτική και ακηδεμόνευτη ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση.

Στον αυταρχικό εκβιασμό του Σαμαρά, οι εξαιρετικά στριμωγμένοι μικροί κυβερνητικοί εταίροι (τόσο από τις σαμαρικές κινήσεις ματ, όσο και από την εντεινόμενη δυσφορία των ψηφοφόρων τους) πρέπει να απαντήσουν ΤΩΡΑ. Δεν έχουν περιθώριο περαιτέρω οπισθοχώρησης. Βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στο κενό. Μπήκαν σε μια κυβέρνηση Σαμαρά με αίσθημα εθνικής ευθύνης και θα κριθούν από την ιστορία γι’ αυτό.

Ένα χρόνο μετά, η προγραμματική συμφωνία δεν ισχύει στην πράξη με ευθύνη του Σαμαρά, ενός ανθρώπου που του αρέσει να “ρίχνει”. Οι νεοδημοκράτες θυμούνται το 1993. Και θυμούνται ότι από το πουθενά βρέθηκε να διεκδικεί την ηγεσία της ΝΔ 15 χρόνια μετά. Πάντοτε ανεύθυνος και υπερσυντηρητικός, αλλά εξαιρετικά τυχερός στην πορεία του, μετέτρεψε την ΝΔ υπό την αρχηγία του από κεντροδεξιό κόμμα σε ΠΟΛΑΝ, εκείνο το ακροδεξιό μόρφωμα των αρχών του ’90, και ούτε που το κατάλαβαν οι γαλάζιοι. Ανεύθυνος και κατά την άσκηση των αντιπολιτευτικών του καθηκόντων, αναρριχήθηκε μετά από διπλές εκλογές στην πρωθυπουργία (ενώ σε περίπτωση ήττας ήταν έτοιμοι στη Συγγρού να τον αποκεφαλίσουν) και μεταμορφώθηκε από Σαούλ σε Παύλο. Δεν κρατιέται όμως.

Το φόρτε του είναι η περιστολή των δικαιωμάτων. Θυμηθείτε ενδεικτικά το όργιο βίας στις Σκουριές, τις επιστρατεύσεις, την εικόνα των αιμόφυρτων συλληφθέντων στην Κοζάνη, το τσαμπουκαλίκι του κράτους στους ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους και τις καταλήψεις.

Δεν αρκεί η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο και ο παρηγορητικός λόγος του ΠΑΣΟΚ προς τους εργαζομένους. Φέρουν ακέραια ευθύνη για την κατάντια, το γύψο και τη μαυρίλα στην οθόνη. Άμεση ρήξη με το Σαμαρά τώρα. Άλλωστε ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης έχει ήδη επιλέξει ρότα προς τα ακροδεξιά, εκεί που αισθάνεται σαν το σπίτι του.

Τι άλλο περιμένουν;

* το νέο όνομα του φορέα είναι Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Προφανώς από το Νερντ.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: