Δύο Τουρκίες

Τσακίζουν οι δυνάμεις του ισλαμιστή Ερντογάν την αντίσταση των πολιτών στην πλατεία Ταξίμ. Τους την έπεσαν τα ξημερώματα, μέσα στον ύπνο. Όργιο καταστολής, αναρίθμητοι τραυματίες, ωμή βία, αποπνικτική ατμόσφαιρα, επίδειξη δύναμης.

960213_10152836567545487_1708072540_n

Ο τούρκος, παιδί μου, δεν αστειεύεται. Μεγαλώσαμε γενεές επί γενεών μαθαίνοντας να φοβόμαστε τον γείτονα, να τον μισούμε, να τον φανταζόμαστε με φέσι και μουστάκα, απάνθρωπο, ασύδοτο, εχθρικό, μπαμπέση. Στην κοινή συνείδηση των ελλήνων διαμορφώθηκε μια άκρως αρνητική στερεοτυπική εικόνα για τον τούρκο, προφανώς επειδή του μοιάζουμε πολύ, επειδή η ιστορία, η μοίρα, η πορεία είναι αρρήκτως συνδεδεμένες μεταξύ τους και φυσικά εξαιτίας του αλυτρωτισμού και άλλων φορτισμένων γεγονότων, τα οποία ουδέποτε επεξεργάστηκε με νηφαλιότητα ο έλληνας ή τούρκος.

Όταν ρίχνει ξύλο ο τούρκος ματατζής, το φχαριστιέται. Πόσες φορές έχουμε δει εικόνες ακροτήτων εις βάρος κούρδων, αριστερών, γυναικών, αντιφρονούντων στην Κωνσταντινούπολη και αλλού! Ειδικά στην Ελλάδα, αυτές οι εικόνες δεν μας είναι πρωτόγνωρες. Κι εδώ καίγεται το πελεκούδι. Το ανελέητο τουλούμιασμα αυτή τη φορά έχει ιερό σκοπό. Ο σουλτάνος Ερντογάν πιστεύει, όπως διάφοροι άλλοι άραβες και ασιάτες “αυτοκράτορες” που δεν σκαμπάζουν πολλά από δημοκρατία, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και “λύνουν” τα θέματα με φυλακίσεις, εκτοπίσεις, κουμπούρια, τσαμπουκά, βασανιστήρια, ότι με πυγμή και βία θα διαλύσει τους θύλακες αντίστασης μέσα στην τουρκική κοινωνία που αμφισβητούν τον ίδιο, τον αυταρχισμό του και τα σχέδια περαιτέρω εξέλιξης του κράτους σε ισλαμικό καθεστώς.

Απέναντί του έχει ένα ετερόκλητο πλήθος νέων που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει στο Σέντραλ Παρκ, το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Βαρκελώνη. Υπέροχες φάτσες, όλοι τους. Έχει ανθρώπους με ευαισθησίες οικολογικές, εκσυγχρονιστές, κεμαλιστές, αντιπολιτευόμενους, αριστερές οργανώσεις, οπαδούς, κούρδους κλπ. Επέλεξε να τους διαλύσει κάνοντας επίδειξη ισχύος έχοντας στο πλευρό του τα επί δεκαετίες περιθωροποιημένα στοιχεία της τουυρκικής κοινωνίας, τους πλήβειους, τα στρώματα που σνόμπαρε η κεμαλική ελίτ.

Ο Ερντογάν με τις κινήσεις του ρίχνει λάδι στη φωτιά σε μια κοινωνία, η οποία δεν διχάστηκε τώρα, αλλά αποτελείτο πάντα από δύο διαφορερικές Τουρκίες. Συνυπήρχαν μέσα σε μια ισορροπία τρόμου και κάθε φορά που έρχεται η μία αντιμέτωπη με την άλλη, η σύγκρουση που ακολουθεί, είναι σφοδρότατη.

Η σπίθα άναψε. Ακόμη κι αν ο Ερντογάν καταφέρει να καταστείλει το κίνημα της πλατείας Ταξίμ, θα καταγάγει πύρρειο νίκη. Ο ιστορικός, κοινωνικός, θρησκευτικός, ιδεολογικός δυϊσμός της τουρκικής κοινωνίας θα συνεχίσει να παραμένει άλυτος και μη συμβιβάσιμος βάζοντας τρικλοποδιές στο μέλλον και την κοινωνική ειρήνη της γειτονικής χώρας. Από διχασμούς, ανασφάλειες, πισογυρίσματα, κρίσεις μεγαλείου και σχιζοφρένειες κάτι ξέρουμε κι εμείς. Είπαμε, κοινή ιστορία, κοινή μοίρα.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: