Τα μοντέρνα κουρέλια του εθνοκεντρισμού

Ο εθνικισμός δεν διδάσκεται από το παρελθόν, αλλά το διαστρεβλώνει και το ξαναγράφει. Γαλουχείται με μύθους, όχι με ιστορία. Αρέσκεται να τιμάει μυθικούς ήρωες, να εορτάζει επετείους μαχών λιγότερο ή περισσότερο αποφασιστικών, να μνημονεύει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις φαντασιώσεις του. Οι οπαδοί του προτιμούν κατά κανόνα να αναφέρονται σε ένα μακρινό παρελθόν για να προβάλουν καλύτερα τις σύγχρονες προκαταλήψεις τους χωρίς να κινδυνεύουν να διαψευστούν.

10209_10152679798385487_1055421821_n

Υπάρχει έστω και ένα από τα σημερινά προβλήματα που θα λυνόταν με μια ξιφομαχία; Ο κόσμος θα είναι καλύτερος αύριο αν συμβεί αυτό; Όχι, οι πρόγονοί μας, όσο αξιοσέβαστοι κι αν είναι, δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν σε τίποτα. Ο εθνικός εγωκεντρισμός, ντυμένος με τα μοντέρνα κουρέλια του, και η εφαρμογή του στα δημόσια πράγματα οδηγεί μόνο σε διακρίσεις, πόλεμο και διωγμούς. Αργά ή γρήγορα.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: