Θα στοχεύσει σωστά το “δημοκρατικό” τόξο;

Έπειτα από την κατάθεση χθες “αντιρατσιστικού” νόμου από τη Χρυσή Αυγή ο ευτελισμός της πολιτικής έπιασε ταβάνι. Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω τα άρθρα του, καθώς πόρρω απέχει από το να δύναται να χαρακτηριστεί αντιρατσιστικό, βάλλοντας εμμονικά κατά των αλλοδαπών, καθώς και της “μούσας” των εθνο-ανισόρροπων, Μαρίας Ρεπούση. Η Χρυσή Αυγή εμπαίζει τα ανίκανα να συνεννοηθούν μεταξύ τους κόμματα του δημοκρατικού τόξου και, από την πλευρά της, καλά κάνει.

58168_10152707324540487_1413145370_n

Αν μόλις τη Δευτέρα, με βάση τη νέα έκκληση – παρέμβαση Ρουπακιώτη, τα συνταγματικά κόμματα έβρισκαν κοινό τόπο αφήνοντας τους όποιους μικροκομματικούς υπολογισμούς κατά μέρος, η κίνηση της Χρυσής Αυγής θα χαρακτηριζόταν απλά γραφική. Σήμερα δεν είναι. Αποτελεί επικίνδυνη κίνηση με προδιαγραφές νίκης, διότι βρίσκει απέναντί της ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ (έχουν υιοθετήσει και καταθέσει το ν/σ Ρουπακιώτη), ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν καταθέσει τρία διαφορετικά νομοσχέδια και να διαπληκτίζονται μεταξύ τους.

Δεν αντελήφθησαν ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στη ΝΔ ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί η χρυσή τομή και να συσπειρωθούν πίσω από ένα κοινό σχέδιο νόμου κατά του ρατσισμού και θωράκισης της δημοκρατίας. Οι διαφορές των νομοσχεδίων άλλωστε δεν είναι απαγορευτικές συγκλίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων στελεχών του, έχει αφήσει να διαφανεί ότι κατανοεί τώρα την αναγκαιότητα της υποχώρησης από την αδιαλλαξία, καθώς στη σύγκρουση δημοκρατίας και ναζισμού δεν χωρούν επιπολαιότητες και σκιαμαχίες που ιστορικά έχουν αποβεί κατά τον τραγικότερο τρόπο μοιραίες (βλ. το τέλος της Βαϊμάρης στη Γερμανία και τις διαμάχες των κομμάτων του συνταγματικού τόξου που έστρωσαν το χαλί στην έλευση του Χίτλερ στην εξουσία). Η ΝΔ, από την άλλη, παρά την πρωτοβουλία του Σαμαρά για την κατάθεση του αντιρατσιστικού από τον υπουργό Δικαιοσύνης και παρά τις πιέσης από την Ευρώπη, συνεχίζει να κωφεύει και να κλείνει το μάτι προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, παίζοντας εντέλει το παιγνίδι του ναζιστικού μορφώματος εμμένοντας σε έναν ανεπαρκή νόμο του 1979, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει τη νέα κατάσταση της έξαρσης ρατσιστικής βίας και επιπλέον ουδέποτε, πέραν μίας και μοναδικής εξαίρεσης, έχει εφαρμοστεί.

Μέχρι να συζητηθούν τα διαφορετικά σχέδια νόμου στα τέλη Ιουνίου επιβάλλεται να πρυτανεύσει (έστω για μια φορά) υπευθυνότητα με στόχο να συγκλίνουν δημοκρατικά κόμματα διαφορετικής ιδεολογίας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών. Η συγκυρία δεν σηκώνει κομματικούς διαγκωνισμούς, αλλά απαιτεί συστράτευση κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του μισαλλόδοξου λόγου. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει τεράστια πολιτική και ηθική ήττα για το δημοκρατικό τόξο συνολικά και βούτυρο στο ψωμί διαταραγμένων εγκεφάλων.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: