Η Κωνσταντινούπολη εξεγείρεται κατά του δεσποτισμού

9098_turkey-protests-aap-130601-b

Το πάρκο Gezi στην Κωνσταντινούπολη δεν καλύπτει έκταση μεγαλύτερη από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ωστόσο, εδώ και ένα εικοσιτετράωρο έχει γίνει σύμβολο εξέγερσης και αντίστασης της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών και των φιλελεύθερων, αντιαυταρχικών δυνάμεων της χώρας ενάντια στον κρατικό δεσποτισμό και την αστυνομική βία.

Η εξέγερση του πάρκου Gezi, η οποία ξεκίνησε όταν οι κατασταλτικές δυνάμεις το πρωί της Παρασκευής τσάκισαν στο ξύλο ειρηνικούς οικολόγους και αριστερούς κατασκηνωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να κόψει 600 δέντρα προκειμένου να χτιστεί εμπορικό κέντρο, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να απειλήσει βάσιμα μετά από πολύ καιρό την κυβέρνηση Ερντογάν. Από χθες το βράδυ η σπίθα της εξέγερσης εξαπλώνεται και σε άλλες τουρκικές χώρες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη διοργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Έξω από τα γραφεία του κόμματος του Ερντογάν διαδηλωτές φωνάζουν “η αντίσταση είναι παντού”.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: