Οι ταραχές στα γκέτο της Στοκχόλμης (αποκλειστική ανταπόκριση)

Το http://www.landstreicher.wordpress.com φιλοξενεί σήμερα αποκλειστική ανταπόκριση από το επίκεντρο των ταραχών στη Στοκχόλμη, οι οποίες μαίνονται για πέμπτη διαδοχική νύχτα. Στο ζωντανό και αποκαλυπτικό του κείμενο, ο προσωπικός φίλος – δάσκαλος σε σχολείο στην περιοχή των ταραχών, φωτίζει τις αθέατες πτυχές της πολυπολιτισμικής Σουηδίας, παραθέτει το υπόβαθρο της γκετοποίησης και εξετάζει τους λόγους που οδήγησαν στις ταραχές, οι οποίες είναι η κορυφή του παγόβουνου, αναζητώντας παράλληλα τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν όσοι μετανάστες οπλίστηκαν με πέτρες και μπιτόνια βενζίνης. Γιατί αναμφισβήτητα κάτι θέλουν να πουν. Ευχαριστώ θερμά τον Σ.Γ. για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μου και τη συνεργασία]

Stockholm-REX

Η Σουηδία ειναι η χώρα που αναλογικά με το πληθυσμό της αυτή τη στιγμή φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων απο κάθε άλλη χώρα.
Μετα τους εργάτες μετανάστες την δεκαετία του ’60, πολλοί από αυτούς έλληνες, όταν η χώρα επένδυσε στη βαριά βιομηχανία, βρήκαν εδώ στη Σουηδία άσυλο πρόσφυγες απο αφρικανικές και λατινοαμερικανικές δικτατορίες τη δεκαετία του ’70, αποδράσαντες από το θεοκρατικό καθεστώς του Χομεϊνί στο Ιράν τη δεκαετία του ’80 και από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90. Τα τελευταία δε χρόνια, φιλοξενεί ανθρώπους απο περιοχές που εχουν πληγεί απο καθε λογής πολέμους όπως Σομαλια, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.ά, όπως και πολλούς μετανάστες που για διάφορους λόγους εγκαταστάθηκαν στη χώρα.

Ένα απο τα πρώτα πράγματα που σου κάνουν εντύπωση όταν επισκέπτεσαι τη πρωτεύουσα Στοκχόλμη είναι πως πρόκειται για μια πόλη πολυπολιτισμική. Και με μια σχετική σιγουριά που μου δίνουν τα οκτώ χρόνια που ζω εδώ – καθώς και οι σπουδές μου στη διαπολιτισμική παιδαγωγική – μπορώ να πω, ναι είναι!

Οι σπουδές μου ηταν αυτές που μου έδωσαν μια θέση δασκάλου στην περιοχή Husby (προσφέρεται Χούζμπι) πριν απο δυόμισι χρόνια. Το Ηusby ήταν τις τελευταίες μέρες το επίκεντρο των γνωστών ταραχών στα προάστια της Στοκχόλμης απο πρόσφυγες και μετανάστες. Οι φασαρίες μεταδόθηκαν σε γειτονικές περιοχες οπως Rinkeby (Πασχαλιδου), Tensta αλλα και στην άλλη μεριά της πόλης, Fittja, Norsborg και πολλές άλλες.
Ελπίζω να μην ακούγεται αφοριστικό• πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως νεα παιδιά έκαναν τις φασαρίες. Πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, έκαψαν αυτοκίνητα, έκοψαν αντλίες και πέταξαν πέτρες για να εμποδίσουν τους πυροσβέστες να σβήσουν τις φωτιές. Την περασμένη Κυριακή εβάλαν φωτιά σε ένα πάρκινγκ πολυκατοικίας με αποτέλεσμα να καούν 50 αυτοκίνητα και να εκκενωθούν όλα τα διαμερίσματα. Στο σχολείο μας κάψανε δυο τάξεις ευτυχώς ελαφρά, όχι ολοσχερώς. Ακούσαμε ότι οι πιο ψύχραιμοι συγκράτησαν τους θερμόαιμους. Την επόμενη κάηκε ένα πολιτιστικό κέντρο και πολλά άλλα αυτοκίνητα. Η κρίση μεταδόθηκε και σε άλλες περιοχές με υψηλό αριθμό μεταναστών.

Τα τελευταία χρόνια έχει ασκηθεί μια πολιτική διαχωρισμού (segregation) αναφορικά με το στεγαστικό των προσφύγων. Προσφέρθηκαν διαμερίσματα σε περιοχές μακριά απο το κέντρο σε προάστια στα οποία τις δεκαετίες 60 και 70 χτίστηκαν ψηλές ομοιόμορφες πολυκατοικίες για να στεγάσουν τα πρώτα κύματα εργατικού δυναμικόυ (miljonprogram). Οι Σουηδοί που ζούσαν εκεί, βλεποντας να έρχονται με τα χρόνια όλο και περισσότεροι “ξένοι” σιγα σιγά μετακόμισαν με αποτέλεσμα το διαχωρισμό.
Στο σχολείο μου φοιτούν μονο τρια παιδιά με γονείς που έχουν γεννηθεί στη Σουηδία. Τεράστια διάφορα υπάρχει και στο εισόδημα των κατοίκων τέτοιων προαστίων σε σχέση με το κέντρο της πόλης. Οι δέικτες ανεργίας είναι συντριπτικά μεγαλύτεροι, ειδικά στους νεους. Παρά πολλοί δεν εχουν τελειώσει το Λύκειο, για να μη μιλήσουμε για τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μια βδομάδα πριν αρχισουν τα γεγονότα, στο Husby, ένας 69χρονος οπλισμένος με ένα μαχαίρι απείλησε χωρίς λόγο κάποιο κόσμο μεταξύ άλλων και παιδιά. Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν, κλείστηκε σε ενα διαμέρισμα και μετά απο κάποιες ώρες ακούστηκαν εφτά πυροβολισμοί. Ο άντρας βγήκε νεκρός, η δε αστυνομία δεν ήταν ξεκάθαρη για το τι ακριβώς έγινε και πώς. Αυτό ήταν η αφορμή. Η καχυποψία,που ήδη υπάρχει όπλισε τα χέρια μερικών με πέτρες και βόμβες μολότωφ και πολλοί άλλοι ακολούθησαν.

Όταν είσαι στο περιθώριο δεν έχεις τίποτε να χάσεις, ίσως να χει και πλάκα να καις, να καταστρέφεις. Είναι στάτους, σε φοβούνται, είσαι σκληρός, όλοι μιλάνε για σένα. Είσαι το επίκεντρο του κόσμου. Οι μπάτσοι σου δίνουν και άλλες αφορμές. Σε φωνάζουν αράπη, μαϊμού, μαυροκέφαλο. Σε κυνηγάνε με γκλομπ. Τα πρωινά σου στέλνουν μπάτσους όλων των χρωμάτων (εντάξει μαζί με κάποιους Σουηδούς) να σου μιλήσουν να σε συνετίσουν. Αυτο σου τη δίνει ακομη περισσότερο.

Η κυβέρνηση σου ´χει σπάσει τα νεύρα. Εχει ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Κλείσανε το στέκι σου (ungdomsgården), διπλασιάσανε το εισιτήριο του μετρό, κλείσανε το ιατρείο στην περιοχή σου για αρκετό καιρό. Δεν έχεις Σουηδούς φίλους, ούτε λεφτά να πας μια βόλτα στην πόλη. Ειναι και μακριά, εισαι στα προάστια είπαμε. Δεν έχεις μάθει τη γλώσσα καλα, δεν ξέρεις πώς να μελετήσεις να βελτιώσεις τους βαθμούς σου, οι γονείς σου δεν μπορούν να σε βοηθήσουν με τα μαθήματα. Ισως μετανιωσες που δεν τελείωσες το Λύκειο, θες να γυρίσεις, αλλά το Κomvux (Λύκειο ενηλίκων) δεν έχει θέσεις, μειώθηκαν. Δεν έχεις “άκρες” να βρεις μια δουλειά, είσαι άνεργος, νέος, το αίμα σου καίει. Το καις και το γαμημένο το αυτοκίνητο ή δεν το καις; Ποιός ξέρει, θα το πληρώσει η ασφάλεια.

Αν και μειοψηφία σε μια τόσο ενδιαφέρουσα και ζωντανή γειτονιά οι παραπάνω τύποι κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή. To Husby και γενικά τα προάστια έχουν αναδείξει πετυχημένες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες σε όλους τους χώρους. Η Σουηδία ειναι μια δημοκρατική κοινωνία που δεν δισταζει να προβάλλει την διαφορετικότητα και την πολυχρωμία. Στις τέχνες, τον αθλητισμο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο προβάλλονται συνεχώς και αξιοκρατικά άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων. Ας ρίξουμε μια ματιά στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, στη κοπέλα που κέρδισε πέρυσι τη Εurovision, στον ομοεθνή μας που κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παιδαγωγού, στη σύνθεση της βουλής τους, σε τραγουδοποιούς που διαπρέπουν διεθνώς σαν τον Red One και τον Max Martin ή τον δικό μας Steve Angello. Τα παραδείγματα άπειρα. Παράλληλα τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται στην εθνικότητα των πρωταγωνιστών των δελτίων και των άρθρων τους ακριβώς γιατί θέλουν να περιορίσουν το ρατσισμό.

Τώρα περιμένουμε. Με περιέργεια, περιμένουμε όλους αυτούς που προκάλεσαν τις ταραχές να προκαλέσουν και κάτι θετικό. Να ´ναι σιγουροι ότι τότε θα τους προσέξουμε ακόμη περισσότερο. Τί προτείνουν; Πώς θα το βουλώσουν στους φασίστες που ειναι στη βουλή τους με 7% και τρίβουν τα χέρια τους; Είναι οι μόνοι κερδισμένοι αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς.

Σ.Γ.

Mälarhöjden, Stockholms Län

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Οι ταραχές στα γκέτο της Στοκχόλμης (αποκλειστική ανταπόκριση)”

  1. fernhexe says :

    “Schweden hält sich für ein Land, in dem Rassismus kein Problem ist”

    http://www.sueddeutsche.de/panorama/rassismus-debatte-in-schweden-angst-essen-torte-auf-1.1335637

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s