1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα “Γκολ στον κοινωνικό αποκλεισμό”

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί ένα ξεχωριστό αθλητικό μα πρωτίστως κοινωνικό γεγονός. Πρόκειται για την διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού Τουρνουά ενάντια στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, υπό τον τίτλο «Γκολ στον Κοινωνικό Αποκλεισμό». Το τουρνουά θα διεξαχθεί με την υποστήριξη αλλά και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η πρωτοβουλία «Γκολ στη Φτώχεια» έχει αναλάβει την οργάνωση του αγωνιστικού προγράμματος, αλλά και μέρος των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν το αγωνιστικό/ποδοσφαιρικό πρόγραμμα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του τουρνουά θα είναι τα ακόλουθα:

ethniki+astegon

•Στο τουρνουά θα λάβουν μέρος 8 ομάδες από 8 πόλεις της ελληνικής επικράτειας. Οι πόλεις είναι: Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Βόλος, Αθήνα, Πάτρα, Πύργος, Χανιά.
•Οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άστεγους, απόρους, πρόσφυγες κ.ά.) και των δύο φύλων. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν Έλληνες υπήκοοι, μετανάστες, αιτούντες προσφυγικό άσυλο και πρόσφυγες.
•Το τουρνουά θα διεξαχθεί σε ανοιχτό, άμεσα προσβάσιμο σε όλους του πολίτες χώρο, με είσοδο ελεύθερη.
•Θα πρόκειται για ένα τουρνουά 4Χ4, που θα διεξαχθεί με βάση τους κανονισμούς που διέπουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.
•Οι ημερομηνίες για την διεξαγωγή του τουρνουά είναι το τριήμερο Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου 2011.
•Ο τόπος διεξαγωγής είναι η Πάτρα.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τριημέρου δεν είναι τυχαία. Το Σάββατο 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο ο τελικός του Champions League, το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός της Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο. Με την διεξαγωγή του τελικού του Champions League, όπως γνωρίζετε, πέφτει επισήμως και η αυλαία της ποδοσφαιρικής σεζόν 2010-2011.

Εκείνο το τριήμερο, λοιπόν, που και η ποδοσφαιρική Ελλάδα θα ζει στον πυρετό του τελικού του Champions League αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «μιλήσουμε» για ένα άλλο ποδόσφαιρο. Όχι για το ποδόσφαιρο του Ρονάλντο, του Μέσι και των άλλων μεγάλων αστέρων του βασιλιά των σπορ. Αλλά, για το ποδόσφαιρο των απλών, καθημερινών ανθρώπων, και δη εκείνων που για κάποιους λόγους η ζωή τους πήγε αλλού και δίνουν τη δική τους μάχη για την ένταξη ή επανένταξη σε μια ζωή φυσιολογική.

Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη κοινωνική συγκυρία το τουρνουά θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και εν τέλει την κινητοποίηση του απλού πολίτη ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα, το τουρνουά θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στον αγώνα που δίνουν οι συμμετέχοντες σε αυτό να ξανακερδίσουν τις ίδιες τους τις ζωές. (………….)

———————

Η συμμετοχή της πόλης του Βόλου

Ο κ.Αντώνης Δαλούκας (Foul.gr) και ο κ. Κωνσταντίνος Κόκλας (Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βόλου), γνωστοί για τις δράσεις εθελοντικής προσφοράς στην πόλη του Βόλου, συναντήθηκαν στη συζήτηση «Στρογγυλής Τράπεζας» με θέμα το ρατσισμό στον Ελληνικό αθλητισμό που διοργάνωσε ο Οργανισμός FARE (14 Απριλίου 2011). Εκεί, ο επικεφαλής της Εθνικής ομάδας Αστέγων, Χρήστος Αλεφάντης, μοιράζεται την ιδέα μιας πρωτότυπης αθλητικής εκδήλωσης με αφορμή τον τελικό του Champions League στο Λονδίνο, το Σάββατο 28 Μαΐου, τη διοργάνωση ενός ποδοσφαιρικού τουρνουά με συμμετέχοντες τους σύγχρονους παρίες. Στόχος η ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι στις λιγότερο ευνοημένες ομάδες που ζουν δίπλα μας και διψούν για ισότητα και μια μικρή ευκαιρία να απολαύσουν τη ζωή, όπως όλοι μας.

Έτσι και έγινε! Την ιδέα αγκάλιασε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία δια μέσου του κ. Πάνου Μπιτσαξή, χορηγεί και συνδιοργανώνει στην Πάτρα στις 27 Μαΐου, το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα. Οι κ.κ. Δαλούκας και Κόκλας ορίζονται ως συντονιστές της ομάδας του Βόλου και αναλαμβάνουν την πιο δύσκολη έως τώρα “αποστολή”, να δημιουργήσουν – κυριολεκτικά και μεταφορικά από το μηδέν – μια ομάδα ποδοσφαίρου, που θα εκπροσωπήσει την πόλη του Βόλου. Με την άμεση υποστήριξη του Δήμου Βόλου, της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, έχει ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια να δώσει και η πόλη του Βόλου τη δική της δυναμική απάντηση στο πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού Η ομάδα του Βόλου, μια σπάνια συνεύρεση είκοσι – και πλέον – ατόμων, διαφορετικών εθνοτήτων (Αφγανιστάν, Σουδάν, Αλβανίας, Νιγηρίας, Γκάνας, Ελλάδας, Τόγκο, παιδιά του Ορφανοτροφείου Βόλου, των Ρομά) αγκάλιασε χωρίς φόβο την προσπάθεια που γίνεται και παραδίδει μαθήματα αλληλεγγύης και αλτρουισμού στα γήπεδα.

Οι υπόλοιπες επτά συμμετοχές του ποδοσφαιρικού τουρνουά
•ΑΘΗΝΑ, Συντονιστής Χρήστος Αλεφάντης, Καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια»
•ΧΑΝΙΑ, Συντονιστής Δήμος Λιβογιάννης, Στέκι Μεταναναστών
•ΚΟΜΟΤΗΝΗ, Συντονίστρια Βάσω Μαχαίρα
•ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Συντονιστής Νίκος Γαβαλάς, ΑΡΣΙΣ
•ΚΟΖΑΝΗ, Συντονιστής Δημήτρης Λεούδης, ΑΡΣΙΣ
•ΠΥΡΓΟΣ, Συντονιστής Πάνος Τριγάζης
•ΠΑΤΡΑ, Συντονιστής Πρωτοπρεσβύτερος, Ιερατικώς Προϊστάμενος Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Παραλίας Πατρών Αντώνης Αιβαλιώτης, Α.Ο. Γαλήνη
Παράλληλες εκδηλώσεις
•Δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Κλωτσιά στη Φτώχεια»
•Δημόσια προβολή τελικού Champions League
•Επίσκεψη αποστολών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
•Επίσκεψη αποστολών στο Αρχαίο Ωδείο Πατρών

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: