Τα πάθη των νέων Βέρθερων

NF4 Goethe 1

Βιβλίο πρώτο
4 Μαΐου 1771*

(…) Καλέ μου φίλε, σ’ το υπόσχομαι, θα διορθωθώ. Θα πάψω να αναμασάω το παραμικρό κακό που μας επιφυλάσσει η μοίρα, όπως έκανα μέχρι τώρα. Στο εξής θα απολαμβάνω το παρόν και το παρελθόν θα είναι για μένα παρελθόν. Σίγουρα έχεις δίκιο καλέ μου: Οι άνθρωποι θα υπέφεραν λιγότερα αν – μόνο ο Θεός ξέρει γιατί είναι έτσι φτιαγμένοι – θα χρησιμοποιούσαν με τόσο ζήλο τη φαντασία τους για να ανακαλούν στη μνήμη τους τα δεινά του παρελθόντος, αντί να υπομένουν ένα παρόν αδιάφορο (…)

*Ο Γκαίτε διατηρεί τον ίδιο ανοιξιάτικο μήνα, αλλά τοποθετεί την άφιξή του στο Wetzlar ένα χρόνο νωρίτερα. Γνωρίζουμε όμως ότι ο Γκαίτε ήταν εκεί στις αρχές του Μαΐου του 1772. Η ποίηση παρακολουθεί την πραγματικότητα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς διακόσια χρόνια μετά ακριβώς, 41 χρόνια πριν από σήμερα, είναι τεκμηριωμένο ότι συνέχιζαν να έρχονται στον κόσμο βερθεράκια, απόγονοι του Βέρθερου μαρκαρισμένοι με κοινή μοίρα και καταγωγή από τον μακρινό αστερισμό του Βέρθερου.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: