Οι εκκρεμείς

vintage circus acrobats

Σε εκκρεμές γαντζωμένοι εκτελούμε ως το τέλος περιστροφικές κινήσεις. Μας ορίζει στερεωμένο σε αρμούς που δεν βλέπουμε το μήκος του νήματος. Ταλαντευόμαστε αιωρούμενοι πάνω από το κενό που μας προστάζει η βαρύτητα. Ο άνθρωπος ήθελε να πετάξει, αλλά οι θεοί τον κόλλησαν στη γη.

Το εκκρεμές μετρά το χρόνο μας, εμείς, οι ακροβάτες, τη ζωή μας. Απομακρυνόμαστε, τικ, στο σημείο μέγιστης απόκλισης, απλώνουμε το χέρι να πιάσουμε τα φτερά που κείτονται εκεί αφόρετα. Γλιστρούν μέσα από τα δάκτυλά μας. Επιστρέφουμε φευγαλέα στην κατακόρυφη θέση ισορροπίας και, τακ, ολοκληρώνουμε την ταλάντωση περνώντας με ισόχρονη αιώρηση στο αντίθετο ακριβώς πλάτος του εκκρεμούς. Εκεί καραδοκούν αγωνία και εφιάλτες.

Επιθυμούμε να πάρουμε μεγαλύτερη φόρα, να αδράξουμε τα ποθητά δώρα αλλά, φεύ, η δύναμη επαναφοράς είναι δεδομένη, η τροχιά μας επαναλαμβανόμενη. Φτάνουμε στο μέγιστο πλάτος, επιστρέφουμε πίσω. Τικ, τακ.

Μάταιο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαταράξουμε τη γραμμική, αρμονική ταλάντωση του εκκρεμούς. Βαυκαλιζόμαστε ότι, αν χαλαρώσουμε τα χέρια μας από το νήμα, δεν θα πέσουμε, χωρίς φτερά, στο σκοτάδι.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Οι εκκρεμείς”

  1. boheme says :

    αν το ” εκκρεμείς” δεν είναι αξίωμα , διαλέγουμε να είμαστε ” θαλασσινοί ”
    σαν τα κύματα. αρμονική ταλάντωση κάνουν κ αυτά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: