Μανωλάδα Ηλείας όπως Φαρ Ουέστ

Σύγχρονοι σκλάβοι, εργάτες φράουλας από το Μπαγκλαντές μαζεύονται για να ζητήσουν από την εργοδοσία τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Τα οπλισμένα πρωτοπαλίκαρα, οι επιστάτες των κτηματιών, τους βλέπουν και ανοίγουν πυρ εν ψυχρώ εναντίον διακοσίων ανθρώπων άοπλων και αποκαμωμένων. Στοχεύουν στο ψαχνό και τραυματίζουν πάνω από 30, πολλούς σοβαρά.

CAACB338B8BA8ACFD43F440F7C1D7DA0

Δεν βρισκόμαστε στο Τέξας του 1850. Είναι σκηνές νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ σε μια περιοχή – πληγή για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία επανειλημμένως μας έχει απασχολήσει με βασανισμούς, απειλές, εκβιασμούς, εκμετάλλευση, απόπειρες ανθρωποκτονίας και λοιπές κτηνωδίες εις βάρος αλλοδαπών εργαζομένων:
Μανωλάδα Ηλείας, απόγευμα της 17ης Απριλίου 2013. Μια ακόμη μαύρη σελίδα σε μια χώρα όπου η ζωή του μετανάστη είναι υποδεέστερη, εκεί όπου ζει και βασιλεύει ο ρατσισμός. Πώς θα σας φαινόταν 200 έλληνες μετανάστες στη Γερμανία να ζητούν τα δεδουλευμένα τους και οι γερμανοί ν’ ανοίγουν πυρ τραυματίζοντας 30 συμπατριώτες μας;

Παρότι τα προβλήματα των αλλοδαπών εργατών στην περιοχή είναι γνωστά, ουδείς ασχολείται. Ανενόχλητοι οι καουμπόηδες της Μανωλάδας εκμεταλλεύονται και κακομεταχειρίζονται τους εργάτες χωρίς να φοβούνται τον πέλεκυ της δικαιοσύνης. Θες το μεροκάματο; Θες δικαιώματα; Σου κρατάω τα χαρτιά. Σε δένω πίσω από το αγροτικό και σε σέρνω μέσα από στο χωριό. Σε ταπεινώνω. Σε δέρνω μπροστά στα καφενεία. Σου κάνω λιώμα τα απαυτά σου με τα σπιρούνια μου. Καίω το παράπηγμά σου. Σε πηδάω. Σε παραδίδω στο τμήμα. Παρόμοιες αθλιότητες με θύματα αλλοδαπούς εργάτες έχουν κατά καιρούς αποκαλυφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προσβάλλοντας κάθε έννοια πολιτισμού και δημοκρατίας. Ωστόσο, στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, όπου παράγεται το 90% της εθνικής παραγωγής φράουλας, η άγρια εκμετάλλευση του μόχθου του μετανάστη είναι επιστημονική, οργανωμένη και συστηματοποιημένη. Η τοπική οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στην κοπιώδη εργασία αλλοδαπών εργατών, οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των οποίων είναι επιεικώς απαράδεκτες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκατοντάδων μεταναστών ζει γκετοποιημένη σε παραγκουπόλεις στις παρυφές του χωριού. Στους εν λόγω καταυλισμούς υφίστανται περιορισμοί μετακίνησης, περιφράξεις, φωτισμός με προβολείς. Για τα παιδιά των μεταναστών το σχολείο είναι άγνωστο. Οι περισσότερες οικογένειες μεταναστών δεν διαθέτουν στα παραπήγματά τους φως και νερό, ενώ όσοι κατορθώνουν να εξασφαλίσουν, τα πληρώνουν στον ιδιοκτήτη του χωραφιού, μαζί με το νοίκι ύψους 100 – 150 ευρώ που του καταβάλλουν για το παράπηγμα. Το μεροκάματο φτάνει τα 22 ευρώ, οκτώ ευρώ κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.

Στις 18 Απριλίου 2008, πέντε χρόνια πριν, οι αλλοδαποί εργάτες διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους και ζητώντας ανθρώπινους μισθούς κήρυξαν απεργία, ενώ την επόμενη ημέρα απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, άγνωστοι, υπό την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων, να προπηλακίσουν, να καταδιώξουν και να ξυλοκοπήσουν αλλοδαπούς εργάτες και μέλη πολιτικών δυνάμεων που εξέφραζαν συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Πέντε χρόνια μετά, μετράμε 30 τραυματίες εργάτες χωρίς εργασιακά και ατομικά δικαιώματα. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι χαίρονται πολύ γι’ αυτό. Αύριο τι;

manolada_lolos

————————

Η νομοθεσία ήδη από το 1990 υποχρεώνει με το ν. 1876 να εντάσσονται οι εργάτες στη γεωργία στη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Επίσης, η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει μια σειρά Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας :

• Την ΔΣΕ αρ. 97 «για τους μετανάστες εργάτες».
• Την ΔΣΕ αρ. 143 «για την μετανάστευση με παράνομες συνθήκες και την πρώθηση της ισότητας και μεταχείρισης των μεταναστών εργατών».
• Την ΔΣΕ αρ. 118 «για την ίση μεταχείριση ημεδαπών και αλλοδαπών στην κοινωνική ασφάλεια».
• Την ΔΣΕ αρ. 129 «για την επιθεώρηση εργασίας στην γεωργία».
• Την ΔΣΕ αρ. 99 «για τις μεθόδους καθορισμού των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων στη γεωργία».

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: