Αϊ, Αϊ, Αϊ, Βενεζουέλα…

Τρεις ημέρες μετά την επικράτηση του Νίκολας Μαδούρο με βραχεία κεφαλή στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλα, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης μετρώντας ήδη μια ντουζίνα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η οριακή νίκη του εκλεκτού διαδόχου του Ούγο Τσάβες (50,75% έναντι 48,98% του Ενρίκε Καπρίλες) αμφισβητείται σφόδρα από την αντιπολίτευση, η οποία εν μέσω καταγγελιών για εκλογικές ατασθαλείες δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και ζητά επανακαταμέτρηση. Το διαμορφωθέν κλίμα προοιωνίζεται περαιτέρω όξυνση των πνευμάτων.

531645_650126095003192_1277947603_n

Στην κληρονομιά του Τσάβες περιλαμβάνεται και η ασυμφιλίωτη εχθρότητα προς όλους, όσοι δεν σκέφτονταν όπως εκείνος. Τούτο, συντέλεσε σε μια ραγδαία πολιτική και κοινωνική πόλωση δίχως προηγούμενο. Ο Μαδούρο υιοθέτησε στον προεκλογικό του αγώνα την ίδια μέθοδο απαξίωσης του αντιπάλου. Από την άλλη, ο διεκδικητής του ύπατου αξιώματος, ο 40χρονος δικηγόρος Ενρίκε Καπρίλες, διατύπωσε στη δική του καμπάνια, μεταξύ άλλων, και το μήνυμα συμφιλίωσης.

Η Βενεζουέλα, μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, απέχει ένα βήμα από τη χρεοκοπία. Η καλπάζουσα διαφθορά, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η πλήρης εξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου και ο φόβος της εγκληματικότητας
παραλύουν τη χώρα.

Η θητεία του Μαδούρο διαρκεί ως το 2019. Υποτίθεται. Ωστόσο, είναι ήδη προφανές ότι τα ρούχα του Τσάβες του πέφτουν μεγάλα.Του λείπει το χάρισμα. Και, αντίθετα απ’ ότι κατάφερε ο πολιτικός του πατέρας, η λαϊκίστικη ρητορική του δεν είναι σε θέση να κρύψει τις οφθαλμοφανείς αδυναμίες του. Επιπλέον, δεν διαθέτει ακλόνητα στηρίγματα μέσα στο στράτευμα, αλλά και ερείσματα στο ίδιο του το κόμμα.

Ο Μαδούρο, ο οποίος έσπευσε τη Δευτέρα να ανακηρυχθεί επισήμως πρόεδρος (ορκίζεται την Παρασκευή) οφείλει να ικανοποιήσει την απαίτηση της αντιπολίτευση για άμεση καταμέτρηση ψήφων, διότι μια θητεία, η οποία αμφισβητείται εξαρχής από το 50% σχεδόν των ψηφοφόρων, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Το σίγουρο είναι ότι η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Βενεζουέλα βρίσκεται στον προθάλαμο ενός εξαιρετικά αβέβαιου μέλλοντος.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: